Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще гласува британският парламент за Брекзит

БНР Новини
Коста Филипов, Ива Дойчинова и Димитър Димитров
Снимка: Здравко Петров

"И аз съм против много неща в ЕС, но предпочитам да съм против вътре, отколкото вън" - с тази знаменита фраза на Маргарет Тачър започва разговора за перспективите пред Брекзит.
Възможен ли е компромис в ситуацията на невъзможно съгласие? Как сте стигна до тук? Ще има ли нови избори или ЕС ще се съгласи да удължи срока на договарянето по повод излизането на Великобритания? - възможните сценарии разглежда политологът Димитър Димитров. От Острова се включва и Ели Хауард, която добавя щрихи към комплексната ситуация, от която все още не е ясно какъв е изходът.

Дали новото име „Северна Македония“ ще свали гръцкото правителство и как ще протекат процесите по-нататък? По тези теми Ива Дойчинова разговаря с дългогодишния кореспондент на БНР, БТА и БНТ в Скопие Коста Филипов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура", журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там са и яхтите, и селищата на знаменитостите, но това е само една точка на острова, която е придала..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05