Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

„Сирак Скитник“ 2018 за цялостната дейност на Георги Василски (видео)

Програмният съвет на БНР реши да бъде отбелязана цялостната дейност, заслугите и паметта на нашия дългогодишен колега и ръководител в БНР Георги Василски.
В миналото заради високия си професионализъм, творчески дух, организационни умения, ярко журналистическо присъствие и отдаденост към каузата БНР Георги Василски е отличаван с творчески награди и два пъти е номиниран за голямата награда „Сирак Скитник“.

Георги Василски е доказано име в Българското национално радио с близо 40-годишен стаж първоначално в програма „Хоризонт“, а след това в програма „Христо Ботев“. Работи като редактор, зам.-главен редактор, главен редактор, директор на програма, главен секретар на БНР, като кореспондент в Букурещ за Румъния и Молдова, съдейства активно на българските общности в двете страни при поддръжката на местни медии, издаване и снабдяване с литература на български език.

Като директор на програма „Христо Ботев“ Георги Василски направи програмата 24-часова, създаде нощен и съботно-неделен блок, множество нови предавания — на социална тематика, първото етническо предаване в националния ефир, предавания за земеделците, инициатор е за осъществяване на множество предавания от малки и големи селища, които популяризират продукцията на БНР и утвърждават авторитета му в национален мащаб. Негова е идеята за рубриката „300 секунди“, в която като журналист показва модерно аналитично мислене и талантливо публицистично перо.


Георги Василски е автор на редица документални студии и на пиеси, излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“, в „Радиотеатъра“ и в предаванията на редакция „Хумор и сатира“.

Автор е на книгите „Новото време“, „Палачите обичат тихо“, „За един рекорд“, „Луканов, убиецът и другите“, „Празникът е тъжна работа“.

Георги Василски ни напусна на 21 септември 2018 г., като главен редактор на националната програма „Христо Ботев”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мрежата за женско предприемачество връчва своите годишни награди

Утре (12 февруари) Мрежата за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета" ще връчи своите годишни награди . Почетният председател на най-голямата женска мрежа за бизнес в България Биляна Тончева е гостува в "Нашият ден", за да говори за мястото на жените в бизнеса и предстоящото награждаване. "Не сме феминистки, вървим с..

публикувано на 11.02.25 в 09:25

Конкурсът "Боклучко и магията на рециклирането" – екоавантюра за децата в Стара Загора

В какво могат да се превърнат ненужните отпадъци според децата – разговор в "Нашият ден" с директора на Девето ОУ "Веселин Ханчев" – Стара Загора Мария Горчева . Училището организира конкурса "Боклучко и магията на рециклирането" за деца от детските градини в града . По думите на Горчева целта е малките ученици да бъдат подготвени на тема..

публикувано на 11.02.25 в 09:05

Интелектът – бихме ли го преотстъпили на машината?

Съществува ли изкуствен интелект, или тази фраза е лъжа, повторена хиляди пъти? Откъде идва интелектът и как се развива? Защо хората имат по-ниско IQ вследствие на съвременните технологии?  По темата около понятието "интелект" в това издание на "Гласът на времето" дискутират главният редактор на сатиричния сайт "Не!Новините" Самуил..

публикувано на 10.02.25 в 18:05

Проблеми и възможности на българските пчелари

На 10 февруари православният свят чества св. Харалампий Магнезийски, покровител на пчеларите. Смята се, че приживе светецът е открил лечебните свойства на пчелния продукт, затова днес се освещава мед. В Деня на пчеларя в "Нашият ден" разговаряме с Явор Кирилов за историята, проблемите, възможностите и добрите практики на българските..

публикувано на 10.02.25 в 10:04

Cupffee – ядливите биоразградими чаши за топли и студени напитки

Зелените новатори на България: Срещаме ви с Иван Бондоков от Cupffee – ядливи биоразградими чаши за топли и студени напитки .  Чашите на Cupffee са създадени от изцяло натурални съставки, без ГМО, изкуствени оцветители, подсладители или консерванти. Издържат минимум 45 минути, без да променят структурата си, дори при напитки от 85 градуса. Това е..

публикувано на 10.02.25 в 09:25