Сладко, солено, горчиво и кисело – това са четирите основни вкуса, към които съвсем наскоро се присъедини и умами, което на японски означава вкусно. Откриването на умами отваря важна страница в кулинарната история и може да се оприличи с присъединяването на Д`Артанян към тримата мускетари – придвижва приключението на ново ниво.
Зад определянето на основните вкусове в храната стои науката, която изследва рецепторите. И докато вкусът умами е открит през 1908 г. от японския учен Кикуне Икеда, чак през 2002 учените съумяват да открият рецепторите за умами по езика и оттогава „вкусният вкус“ влиза законно във владения.
В действителност хората винаги са се осланяли на вкусовите си рецептори и се водят от тях, за да определят дали дадена храна е годна за консумиране.
Обичаме сладкото, защото захарта е основен източник на енергия, соленият вкус сигнализира, че поемаме минералите, които са важни за водния баланс в тялото ни, а когато ни е умами – рецепторите ни казват, че консумираме протеини.
Добре де, но на какво прилича вкусът умами?
Една статия в „Гардиън“ дава ясен пример: когато посолим доматения сос за спагети – той става солен, когато му настържем пармезан – това е умами.
Какво още е умами – чуйте разговора, посветен на петия елемент.
В последните години все повече млади българи изучават корейски език, увлечени по световната мода да се слуша К-поп музика. Сериалите от далечната азиатска страна вече са превзели европейските екрани, а за настъпващите К-фууд и К-бюти научаваме от роящите се магазини за корейска храна и козметика. Какво може да се види и преживее в страната им..
Неотдавна в Софийския университет Турската агенция за насърчаване и развитие на туризма организира изложба и конференция на тема Таш Тепелер. В превод това името означава каменни хълмове, но зад него наднича откритие, което разкрива как преди около 12 000 години пр.н.е., с края на последния ледников период, започва дълбока трансформация, която..
"Хора сме, а не пропаганда" – в навечерието на София Прайд и по време на София Прайд Филм Фест с адвокат Деница Любенова разговаряме за правата на ЛГБТИ хората. Тя беше гост в предаването "Другият до мен". Деница Любенова е юрист и активист, посветила е кариерата си на защитата на човешките права. Тя е един от основателите на НПО "Действие",..
Методично и с прецизността на здравен сериал, нашият екип "следи мисълта си", като определя част от темите според сезонните характеристики на определени болести. В поредното издание на предаването "За здравето" посрещнахме в студиото кардиолога проф. Пламен Гацов, който в последното си гостуване през месец октомври миналата година говори именно..
Мине не мине време и Албена и Павел Благеви, които делят времето си между щата Юта, София и планините по целия свят, решават да си причинят някое екстремно приключение. Последният път, когато гостуваха в "Покана за пътуване" току-що се бяха върнали от обиколката на връх Анапурна. Сега, тренирайки за базовия лагер на същия връх, семейството..
Да оценяваш работата на колеги, при условие че изкуството винаги се оценява субективно, е отговорност, смята актрисата Ели Скорчева, която беше председател..
Галеристката и куратор Веселина Сариева, създател на Пловдивската галерия Sarieva и на частната колекция със съвременно българско изкуство с DOT..
Неотдавна в Софийския университет Турската агенция за насърчаване и развитие на туризма организира изложба и конференция на тема Таш Тепелер. В превод това..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg