Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стародумци – с поклон към родовата памет

БНР Новини
3
Момчил Цонев
Снимка: личен архив

Нова инициатива, наречена “Стародумци”, се появи наскоро в социалните мрежи. Тя апелира да потърсим и да споделим на страницата във фейсбук позабравени български думи от различни региони на страната, които помним от детството си.

Идеята е на Момчил Цонев- журналист, писател и арт мениджър, роден в Габрово. Той е сред 20-те изявени млади личности на България за 2018 г., обявени в класацията на младежката организация Junior Chamber International.

Момчил Цонев е автор на международния уличен фестивал 6Fest Gabrovo, на първата градска онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki, на градската компютърна игра Gabroville, на общностната медия за добротворчество “Добрите българи” и на регионалната инициатива “Балканджии - сърцето на България” за култура, история и туризъм на селищата от Предбалкана.

Момчил Цонев гостува на „Артефир“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

Четене с разбиране като игра

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат. "Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ..

публикувано на 23.05.24 в 08:14