Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято за любов с режисьорката Камелия Петрова

Снимка: shash.bg

„В момента, в който филмът тръгне по пътя си, той вече не принадлежи на създателя си, негов автор е всеки, който го гледа и филмът е единствено това, което гледащият е разбрал и усетил. Останалото са само намерения.“ На това мнение е гостенката ми днес, на която посветихме цяло едно „Време и половина“. Идеята на Ролан Бард за авторството на читателя се отнася повече от адекватно и за зрителите. Струва ми се, че не са малко хората, които биха споделили мнението на Камелия Петрова – режисьорката, която не се страхува професионално да се занимава с душите на хората. Тя дори го намира за страхотен лукс. А и то си е. Какви са нейните намерения в киното, защо е преминала от журналистиката към седмото изкуство и как любовта в превозно средство се превърна в основа сюжетна линия във филмите ѝ? Такива въпроси ѝ зададохме днес във ‚Време и половина“, а Камелия Петрова се съгласи да им отговори.

Късометражният ѝ филм „Непознати“, част от трилогията „Любовни истории в превозни средства“, ще бъде излъчен днес в кино „Одеон“ от 17.30 часа, както и на 12 юни в галерия „КО – ОП“ като част от програмата в лятното турне на No Blink – „КИНОlove“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камен Балкански

"Творческа Европа МЕДИА" спонсорира независимата журналистика

"Творческа Европа МЕДИА" работи върху изграждането на пресечната точка между журналистиката и киното. Това стана ясно в деня, организиран от бюрото на програмата в София в рамките на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Във Варна екипът на бюрото представи предстоящите за 2025 година конкурси и крайните срокове за..

публикувано на 23.09.24 в 17:35

"Златна роза" 2024 чества 80-годишнината на Цветана Манева

С ретроспективна кинопанорама 42-рият Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" отбеляза 80-годишнината на Цветана Манева. Програмата му включи и специална прожекция на филма " Последната дума". Той проследява последните дни от живота на шест осъдени на смърт затворнички, една от които е героинята на Манева. Считан за неудобен,..

публикувано на 23.09.24 в 14:50

"Златна роза" 2024 – разнообразие от кинотеми на 42-рия Фестивал на българския игрален филм

42-рият Фестивал на българския филм представя пред родната публика във Фестивалния и конгресен център в морската ни столица най-новата българска кинематография – близо 60 филма . 15 пълнометражни, 20 късометражни и 5 сериала влизат в основната конкурсна програма. Това са премиерните и произведени след последния фестивал през 2023 година: "Триумф",..

публикувано на 23.09.24 в 13:20
Ивайло Брусовкси

Една картина за 5 милиона долара в контекста на времето и… независимостта

Гост в "Terra Култура" е Ивайло Брусовски  – художник, актьор, сценарист, кинорежисьор – в един разговор за нравите, времето, независимостта и една картина за 5 милиона долара.  По думите на Брусовски човек не може да бъде напълно независим, тъй като всички сме социални същества и трябва да се съобразяваме със света около себе си. Що се..

публикувано на 23.09.24 в 12:59

"Септември" от Гео Милев – поезията като историческа трактовка

Връщаме се 100 години назад към събитията през 1923 година – времето на септемврийските бунтове. Историческа страница, която със своите документи, мащаб, акт, резултати, масовост, подкрепа, отрицание събужда полемични настроения. Историята е толкова емоционална в оценките на исторически събития, а трябва да е хладнокръвна. В "Terra Култура"..

публикувано на 23.09.24 в 12:47