Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Music Campus Balchik, 2019 за шести път събра млади таланти в Двореца

| обновено на 09.09.19 в 15:31
7
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Довечера (9 септември) в Каменната зала на Културен център Двореца в Балчик е заключителният концерт на Music Campus Balchik, 2019 (1-10 септември). В последната фестивална вечер публиката ще се наслади на „Серенада“, опус 48 от Чайковски, „Симфония №10“ на Менделсон и „Екставаганца“ от Карел Босхоутен. Началото е в 20 часа, а входът е свободен за ценители, както впрочем бе на всички досегашни концерти в рамките на международния музикален форум. Това е шестото му издание. Създаден през 2014 година, фестивалът се провежда всеки септември в Двореца на румънската кралица Мария Единбургска в Балчик и включва майсторски класове по цигулка, виола и виолончело. Преди имаше и клас по флейта, а сега за пръв път – специалност оперно пеене, в която участват курсисти от 10 европейски страни, под ръководството на маестра Ирина Гавриловичи от Австрия. Останалите преподаватели са: Тула Халстром ( клавирен съпровод, Финландия), Марк Тоотен ( виола, Холандия), Стефан Хаджиев (виолончело, Франция/България), Карел Босхотен (камерна музика, Швейцария) и артдиректорът на фестивала Александру Гавриловичи (цигулка, Швейцария).

В три последователни концерта на Music Campus Balchik, 2019, на сцената на Каменната зала в Двореца се изявиха и преподавателите, и техните 33-ма възпитаници. Във фестивалния афиш бяха включени рядко изпълняваните „7 романса по поеми на Блок“ от Шостакович. Зрителите аплодираха „Хризантеми“ на Пучини, „Миниатюри“ на Дворжак и серенадите на Бетовен. Майсторският клас по струнни инструменти на Music Campus Balchik събра оркестър от възпитаници на Националната музикална академия и на българските музикални училища. „Целта на организаторите от швейцарското сдружение „Култура край границата“ е да се даде шанс на младите творци за срещи и изяви, както и стипендии за участие в това музикално събитие“ – казва директорът на сдружението Жасмина Щалдер.

„Не случайно за домакин е избран затвореният комплекс на Двореца в Балчик, който предразполага към вдъхновение, творчество и съзерцание. Благодарение на гостоприемството на това уникално място, превърнато в културен център, младите таланти отново се връщат тук и пазят хубави спомени от работата си в кампуса“ – допълва Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт „Културен център Двореца“, с чиято подкрепа вече шеста година съществува Music Campus Balchik.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00

"Кавалерът на розата", комична опера в три действия от Рихард Щраус

Либрето: Хуго фон Хофманстал. Световна премиера: 26 януари 1911, Дрезден - Königliches Opernhaus. Първо изпълнение в България: 2 юни 1969, София, режисьор – Димитър Узунов, диригент – Асен Найденов. Действащи лица: • Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – сопран • Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – мецосопран • Барон Окс..

публикувано на 14.06.24 в 09:22