Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да дадем сигнал на/за БНР

Председателят на СЕМ София Владимирова обявява решението на Съвета за електронни медии да поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов
Снимка: БГНЕС

Тази събота в “Мрежата” продължава с анализите за състоянието на Българското национално радио и медийната страна в България. Ден преди предаването, петък (27.09.) Съветът за електронни медии проведе извънредно заседание, в което призова директора на БНР Светослав Костов да подаде оставка в рамките на 7 дни. Отново в петък Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проучване на фактите, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР на 13 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството на радиото.

В свое интервю за bTV от събота (28.09.) директорът на БНР заяви, че не възнамерява да депозира оставката си. В четвъртък (26.09.) пред радиото се проведе протест в подкрепа на искането Светослав Костов да напусне поста генерален директор, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, под надслов “Да дадем сигнал”.

Всичко това се случи в рамките на само една седмица.

В предаването ще чуете анализите на доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, Светослав Терзиев, член на управителния съвет на Съюза на българските журналисти и преподавател във ФЖМК, Илия Вълков, член на управителния съвет на Асоциация на европейските журналисти, Полин Адес-Мевел, наблюдател на Репортери без граници за ЕС и Балканите. В началото на звуковия файл пък, ви представяме мненията на част от протестиращите пред радиото от 26.09. - Пламена Игнатова от инициативата “Няма дъно”, Румен Леонидов, журналист и поет, Кристина Христова, бивше председател на АЕЖ, Тони Николов, главен редактор на портал и списание “Култура”, Емилия Милчева, журналист и Евгений Дайнов, политолог.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по него обаче биха отнели много време, а лекуването на последиците от това банализиране – години, ако..

публикувано на 02.03.24 в 09:00

Божидар Буглов: Богат си, когато даряваш

Понякога забравяме колко голяма радост можем да донесем на другите, когато подаряваме от сърце. Щедростта е нещо, което Божидар Буглов от Казанлък разбира по-добре от повечето хора. Той не само подарява, той раздава част от това, което е произвел със собствените си ръце на тези, които се нуждаят. Родом от Пловдив, Божидар и семейството се..

публикувано на 01.03.24 в 11:36

Празнично приветствие от Братислава: Българската детска градина ни честити 1 март

Първи март е един от най–любимите празници на малки и големи. С него поставяме символичното начало на новата стопанска година, пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най–близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по–добро начало.  Стартира "Фестивал на..

публикувано на 01.03.24 в 10:25

Стартира "Фестивал на мартеницата" в Пернишкото село Мурено

Според народните вярвания Баба Марта олицетворява слънцето и пролетта. Месец март неслучайно е наричан Женския месец и отново е символ на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. В миналото българите вярвали, че когато Баба Марта се засмее, навън ще е слънчево и топло , но разсърди ли се, задухва силен вятър и..

обновено на 01.03.24 в 10:08

Връчват наградите "Бизнес жена на годината"

Светът на бизнеса неизменно се преобразява, включвайки със себе си разнообразие от талантливи и амбициозни жени предприемачи. Тези жени не само ръководят успешни предприятия, но често и балансират изискванията на своя бизнес с нуждите на семействата си. Именно този баланс между професионални и лични ангажименти заслужава признание и подкрепа...

обновено на 01.03.24 в 08:57