Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да дадем сигнал на/за БНР

Председателят на СЕМ София Владимирова обявява решението на Съвета за електронни медии да поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов
Снимка: БГНЕС

Тази събота в “Мрежата” продължава с анализите за състоянието на Българското национално радио и медийната страна в България. Ден преди предаването, петък (27.09.) Съветът за електронни медии проведе извънредно заседание, в което призова директора на БНР Светослав Костов да подаде оставка в рамките на 7 дни. Отново в петък Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проучване на фактите, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР на 13 септември, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството на радиото.

В свое интервю за bTV от събота (28.09.) директорът на БНР заяви, че не възнамерява да депозира оставката си. В четвъртък (26.09.) пред радиото се проведе протест в подкрепа на искането Светослав Костов да напусне поста генерален директор, организиран от Асоциацията на европейските журналисти, под надслов “Да дадем сигнал”.

Всичко това се случи в рамките на само една седмица.

В предаването ще чуете анализите на доц. Георги Лозанов, бивш председател на СЕМ и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, Светослав Терзиев, член на управителния съвет на Съюза на българските журналисти и преподавател във ФЖМК, Илия Вълков, член на управителния съвет на Асоциация на европейските журналисти, Полин Адес-Мевел, наблюдател на Репортери без граници за ЕС и Балканите. В началото на звуковия файл пък, ви представяме мненията на част от протестиращите пред радиото от 26.09. - Пламена Игнатова от инициативата “Няма дъно”, Румен Леонидов, журналист и поет, Кристина Христова, бивше председател на АЕЖ, Тони Николов, главен редактор на портал и списание “Култура”, Емилия Милчева, журналист и Евгений Дайнов, политолог.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25