Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво знаем и не знаем за император Константин Велики

Канонизираният за светец, обявен и за равноапостолен, Константин Велики се смята за основател на Църквата ни.

Съдбата на Константин обаче не е популярна, а тя е удивителна и поучителна. Причината е, че каноничният му профил, който е изваян през столетията, е най-вече в полза на християнската доктрина, за сметка на истинския му характер и историческо величие.

Написаното в негова памет невинаги е прочетено правилно, като освен неразбиране, има и тенденциозност. Най-интересното в „случая Константин“ е, че българските апокрифи и фолклор са много по-обективни, но не достатъчно изследвани. А е достатъчно да поискаме и ще научим редица неща от тях.

Това е сторил журналистът Петко Атанасов, който е и сценарист, продуцент, публицист и издател. Завършил е българска филология и втора специалност философия в Софийския университет. Съставител е на книги като „Отче наш“, „Богоизбраните българи“ и „Вяра и мяра или Българското тайнство“.

В предаването участват и проф. Добрин Денев, и историкът Александър Мошев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10