Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Караджов: Само един млад дух би могъл да издържи на подобно напрежение

Йордан Караджов и Мария Мира Христова
Снимка: Александър Райчев

За „Сигнал“, за концертите, за публиката, за приятелите и за вечните песни – Йордан Караджов е Главен герой в "Нашият ден".

Йордан Караджов се чувства на 18 години

"Няма значение на колко години си, а на колко се чувстваш. При положение че съм активен музикант със "Сигнал" вече 41 години и 6 години преди това с една легендарна за българския рок група "Златни струни", наближавам 50 години на сцена. Само един млад дух би могъл да издържи на подобно напрежение.  Напрежението никак не е малко – да задържиш интереса на публиката толкова време."

Аз съм с моята съпруга заедно от 50 години

"Една връзка се гради преди всичко на компромисите, които така или иначе ни нападат всеки ден. Всеки се съобразява с другия. Искам да призная, че съм живял по хотелите повече, отколкото съм живял с нея вкъщи... Тя отгледа двете ни деца, тя сега гледа и внуците. Ако всеки дърпа чергата към себе си, няма да се получи. Може би има и нещо свише – някой събира и разделя хората..."

Първото излизане пред публика

"Беше 24 май 1965 г. в красноселското столично училище "Максим Горки". Направихме група за финала на тържеството, но никой не знаеше, че има група, която ще свири. А завесата беше пусната и никой не знаеше, че зад завесата има група. И тъкмо си тръгваха хората, когато разбраха, че има и банда. И се върнаха. Това беше най-щастливият ми миг."

През 1976 година влязох за първи път в Националното радио

"И сега емоцията е същата. Духът е същият. Тук съм оставил част от живота си. Тук съм прозвучал за първи път в ефир. Онова, което Националното радио ми е донесло, никога няма да забравя, защото всяко едно идване ме връща в годините. Имаме един голям хит "Радио" по музика Ванко Пеев и текст на Милчо Спасов. Изпявайки я, аз всеки път се връщам във втория си дом, наречен Национално радио!"

Има ли конкуренция в България

"Ако е имало конкуренция, тя е била между "Сигнал" и "Щурците". То беше на агитки – като при футболни отбори. Ние бяхме приятели с "Щурците" и в началото и не знаехме за битките. Тази конкуренция беше много полезна. Беше много благородно, не сме си завиждали."

Историята на "Може би"

"Тончо Русев ни предложи едно парче, което да запишем в Националното радио и след това да я представим на фестивала "Нова българска музика". Това беше "Може би". Дойде "сакралният ден". Концертът беше в зала "България". По онова време тези фестивали имаха голяма популярност. Тончо Русев беше с нас зад сцената, ние излизаме нахъсани... Свършваме песента и никой не вдигна една ръка да изръкопляска... Посърнали, разочаровани, отчаяни се прибрахме. Два дни след злополучния концерт срещам в Радиото Томи Спространов и той ме пита дали имаме нещо ново да пусне в "Пулсиращи ноти". Дотогава никой не беше чул "Може би" в ефир. Аз не му разказах за "огромния успех", който преживяхме два дни по-рано. Томи пусна песента и на другия ден България беше запалена. Така се случи с "Може би".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доайенът на японския джаз Масахико Сато за първи път в София

Фрий джаз концертът на годината – нещо невиждано за плахата и почти девствена за тази музика София (*на Акира Саката & Entasis в разгара на изтеклото вече лято) – вдъхнови екипа на "Аларма Пънк Джаз" през октомври да покани и друг от първопроходниците на японския авангарден джаз (от 60-те, че дори още от края на 50-те, та до днес!), а именно -..

публикувано на 26.09.24 в 20:52

Георги Ценов: Любовта към звука е първият фактор за това дали искаш да свириш на даден инструмент

Перкусионистът Георги Ценов е роден в София и започва музикалното си образование от ранна възраст. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" и печели множество международни награди, сред които трето място на "Млади виртуози" през 2006, второ място на Международния конкурс "Пендим" награда на публиката на Международния конкурс за ударни..

публикувано на 25.09.24 в 12:35

Полифоничното сътворение по време на фестивала Laus Polyphoniae

В предаването "Музика хисторика" ви пренасяме на фестивала за ранна музика Laus Polyphoniae в Антверпен , който тази година се състоя между 23 август и 1 септември. Както винаги сред участниците бяха едни от най-известните вокални и инструментални състави, изпълняващи музика от Средновековието, Ренесанса и Барока, в това число Cappella..

публикувано на 23.09.24 в 09:15
Ангел Антонов

Нова монография, посветена на Райна Кабаиванска, я определя като "Весталка на операта"

Предаването "Неделен следобед" чества Деня на българската независимост с почит към един от най-независимите и достойни хора на изкуството, родени в България. Празничното издание на 22 септември от 14 часа е изцяло посветено на легендарната, прочута в целия свят българска певица, на чаровната и харизматична жена, на недостижимата актриса, отдаден..

публикувано на 22.09.24 в 08:11

Карл Бьом: Дали чувам музиката? Та тя извира от мен…

На 28 август музикалният свят отбеляза 130 години от рождението на Карл Бьом – един от колосите на диригентското поприще на ХХ век. "Патриарх на хармонията" го наричаха, а съвременниците му шеговито, но и със страхопочитание произнасяха: "Да отдадем дължимото на Бьом Австрийски!" Самият маестро пък бе съвсем лаконичен: "От мига, в който проговорих,..

публикувано на 21.09.24 в 08:10