Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хари Арабян: Старая се да вкарам душа

13
Хари Арабян
Снимка: Ани Петрова

Хари Арабян умее да подчинява не само стъклото, но и метала. В комбинацията от ефирното стъкло и благородни метали и полускъпоценни камъни се раждат и произведенията му. 

Стъклото

"Аз влизам в стъклото с една скулптурна грамотност. Стъклото предполага много възможности. Работил съм керамика, бронз, дърво, но стъклото е безкрайно капризен, но и безкрайно благодатен материал – с неговата плътност, с неговата крехкост – съчетава много качества."

Експерименти

"Има слепено стъкло, лято стъкло (за съжаление в България няма много практика), пластика, която е с много елементи. Стъклото крие едно напрежение, което, ако не влезеш в хармония с него, загубваш буквално всичко."

Посоки, линии, инвенции

"Портретът винаги ме е интересувал – човешкото излъчване – диалог очи в очи, човешките емоции. Другото е търсене на по-общ, по-естетски изказ, без влагане на чувства. Третото е една пластика, наречена "Горгола", исках да направя една такава готическа серия. Вече имам усещането, че живея в едно време, където има само една религия – дали само пари... където изчезва човешкият индивид."

Силно въздействаща особена структура на някои творби

"Обичам да експериментирам със стъклото. Може би, за щастие, не съм обременен с някакво класическо образование за стъкло. Затова искам да има цвят, да има структура, да не преминава светлината през стъклото, а някак си да се отразява в стъклото. Старая се да вкарам душа."

Всеки стъклен предмет е поставен, "обкован", в особена ситуация

"Харесва ми това съчетание, донякъде необичайно, между метал и стъкло. Там боравя с галванизация. От много време исках да се занимавам с това и попаднах на физико-химици в БАН и така започнаха тези експерименти с метал и стъкло. Те имат по-утилитарна функция – там заигравам се с камъни, със седефи, със злато, със сребро... една игра с различни материали. Исках да влезе някакъв по-графичен момент, някаква линеарност. Пак въпрос на експерименти. Такива графични рисунки разнообразяват формата, вкарват я в друга динамика. Човек просто трябва да търси хармония, мярка, естетика, виждане, възможности." 

Изложбата “Стъкло и метал” на Хари Арабян можете да видите в галерия “Нюанс” до 17 декември 2019 г.

Фотограф - Ани Петрова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25

Крило на птица от куршуми

Крило на птица от куршуми – това виждаме на корицата на новата стихосбирка "Пойни птици" на Владислав Христов.  В нея той събира на едно място птичия свят и света на войната на хората.  Жизнеутвърждаващата, но и сурова природа – с убийствата и смъртта.  Какво се случва между тях, кое надделява?  Катерина Стойкова е написала следното:..

публикувано на 10.05.24 в 16:45

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев ,   домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова . В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости..

публикувано на 10.05.24 в 16:41

Нов превод на Шекспировата пиеса "Венецианският търговец"

Излезе нов превод на "Венецианският търговец" от проф. Александър Шурбанов. Луксозният том на пиесата на Уилям Шекспир вече е по книжарниците. Преводът е направен специално за постановката на режисьора Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов". Премиерата е след броени дни. "Венецианският търговец" е пиеса-приказка, създадена както от..

публикувано на 10.05.24 в 16:35

Голямата диктовка в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Малко преди Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий поглеждаме към храма на книгата и свеждаме глава пред паметника на двамата просветители. Програма "Христо Ботев" излъчи извънредно студио от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Освен патронен празник на Националната библиотека, 11 май е и професионален празник на българските..

публикувано на 10.05.24 в 15:00