Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Величкова:

Когато говорим за дарителство, най-важният компонент е доверието

Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум
Снимка: Здравко Петров

За общи правила за защита на дарителските сметки призова банките в България Българският дарителски форум. Когато говорим за дарителство, най-важният компонент е доверието. Това подчерта Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, в "Нашият ден".

"Важно е хората и организациите, които даряват, да вярват, че техните средства ще помогнат за това, за което са дарени. От една стана, в България дарителството не е регулирано с никаква нормативна уредба. Няма закон за дарителството, няма закон за публичното набиране на средства. Но това не е толкова лошо. Ние, като организация, смятаме, че 

колкото по-малко регулация има в тези отношения и колкото по-малко държавата се меси, толкова повече дарителските действия са въпрос на лична отговорност и добра воля

От друга страна обаче, е важно да подчертаем, че ние, като организация, вярваме, че колкото повече сами си изграждаме етични и други правила в дарителските отношения, така че да не може да се злоупотребява с дарителската воля. Защото всеки случай на злоупотреба демотивира всички дарители. 

Ние искаме да вдъхновим, да поощрим банките в България или поне онези, които дават възможност да се откриват дарителски сметки на физически лица, набиращи сметки за лечение. Тези сметки да бъдат отваряни и контролирани по малко по-стриктни правила. И в момента има банки, които спазват определени условия, които пречат на злоупотреби. 

На първо място, дарителските сметки са най-лесно контролирани, когато от тях не може да се тегли в брой. Всичките плащания стават само по банков път, срещу документи, които банката проверява, така че банката се явява трета страна, която гарантира. Другото е – тази сметка се открива обикновено срочна, докато се изпълни каузата, докато лечението бъде осъществено..." 

"Има банки обаче, които наричат една сметка дарителска, но по същество тя е обикновена разплащателна, след една година, да речем, от нея може да се тегли в брой. Има такива случаи. При гражданските организации, които имат дарителски сметки за свои каузи, има механизми за контролиране. Когато обаче една сметка е на физическо лице, няма абсолютно никакъв контрол.

Ето защо ние призоваваме банките сами, със своя вътрешна саморегулация, да се обединят около това, че ще унифицират своите правила и ще имат активна роля в контролирането на дарителски сметки.

Красимира Величкова подчерта, че когато един човек почине, независимо че са набирани средства и той се е лекувал, законът у нас казва, че всички негови сметки се унаследяват: "Т.е. сметката тогава става обикновена разплащателна и волята за нея имат наследниците. Те могат да решат или да предарят за други хора, които имат нужда от лечение – или не. 

Има банки в България, които вкарват допълнителна клауза в тези дарителски договори, които гласят, че при промяна на обстоятелствата (излекуване или смърт), то тогава наследниците ще предарят тези средства. Такива са правилата на DMS – на единния дарителски номер, който ние управляваме. И тогава няма нужда от регулация на държавата и няма нужда тя да се меси." 

Величкова смята, че това ще създаде една базисна хигиена на дарителските отношения, което ще мотивира повече хора да подкрепят и да даряват. 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето бъдещо възкресение, така с възнесението Си Той ни дава залог и за нашето преминаване от земята на..

публикувано на 16.06.24 в 09:19

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур. Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на..

публикувано на 16.06.24 в 09:05
Момчил Инджов

Момчил Инджов: Благоденствието и демокрацията трябва да се поддържат и отстояват

Какво следва за Европа след изборите за ЕП, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Момчил Инджов , кореспондент на "Клуб Z" в Брюксел. Кои са печеливши в Европа "В Европа да се надяваме на европейското мнозинство, защото то се запази. Трите главни политически сили: ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и..

публикувано на 16.06.24 в 08:55
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20