Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата изложба на българския фотограф изследва връзката между човека и природата

Вик: емоционално пътуване на Димитри Стефанов в Исландия

БНР Новини

Галерия „Синтезис“ представя новата изложба „Вик“ на българския фотограф Димитри Стефанов. Това е личен, суров проект, разказ за емоционалното пътуване на автора в Исландия, една „земя на края на света“. Там, където човек се слива с природата. Там, където душата намира пристанище и оставаш безмълвен пред величието на необятното.

„В тази изложба оставям кадрите да разкажат, това което почувствах в необятните земи на Исландия. За мен “Вик” е рязък и смел завой от черно-бялата документална стилистика, в която работя. Цялата серия заснех в цвят без нито един черно-бял кадър“, казва талантливият фотограф. 

Заглавието „Вик“ Дими Стефанов заимства от думата vík на старонорвежки или *wīkō от старогермански, което в превод означава малък залив или вход към пристанище. Пристанището като символ на спасение в една сурова земя.

Снимам с душа. Винаги съм бил близо до хората, чиято история разказвам. В тази серия измествам фокуса към връзката между човека и природата. Земята диша заедно с теб, чувстваш, че сте едно цяло. Черна земя, тъмнозелени поля, безброй водопади, облаци, мъгли и сковаващи ледове – една различна вселена. Просто отстъпваш крачка назад и викът ти секва“, споделя още Димитри Стефанов.

Изложбата „Вик“ е заснети със средноформатна камера Fujifilm GFX 100 – с резолюция 100 мегапиксела и издръжлива на тежки атмосферни условия.

Българският фотограф ще се срещне с публиката на тази вечер, 16 януари, от 19.00 ч. в галерия „Синтезис“.

За автора:

Димитри Стефанов е роден в Плевен през 1987 г. Живее в Испания в продължение на 13 години. През 2009 г. завършва магистратура "Документална фотография" във фотографското училище EFTI в Мадрид, където получава наградата за фотограф на годината и прави самостоятелна изложба "Not About Football". Димитри печели стипендия за семинара Gervasio Sanchez Albarracin, а работата му е публикувана в някои от водещите български  и международни списания. През 2010 г. участва в Международни фотографски срещи в Пловдив, печели  отличието "Млад фотограф на годината" от БГ Пресфото. През 2011 г.  е  финалист в POYi Emerging Vision Incentive.

През 2011 г. е избран за майсторския клас Photo Joop Swart, организиран от World Press Photo. През 2013 г. е финалист за наградата Pikto Award. През последните години Димитри работи по различни късометражни филми и видеоклипове, между които е и клипът на българската певица Виктория за Евровизия 2020 в Ротердам. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

"Музика в портрети" с фолклорния оркестър на БНР

Преди поредното любопитно издание на проекта на Оркестъра за народна музика на БНР – "Музика в портрети"  диригентът Димитър Христов споделя в "Нашият ден" повече за предстоящото музикално събитие. На 23 май от 19 ч. в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика ще свири заедно с трима интересни и талантливи гост-солисти. По думите..

публикувано на 22.05.24 в 11:11

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00