Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиодрама от гледната точка на един кон

колаж: Даниела Манолова

Радиотеатърът представя „Холстомер“, една история от Лев Толстой, разказана за радио, режисирана и изпълнена от Веселин Мезеклиев, в неделя (26 януари) от 0.30 часа. Сценичният спектакъл „Холстомер“, който предшества радиопродукцията, спечели конкурс за проекти в независимия сектор и беше направен с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Университетският театър на Нов български университет осигури сцената за неговите представления.

Сценичният „Холстомер“ се фокусира върху темата за извращението на човешките взаимоотношения, липсата на милост и състрадание към всяко живо същество и упадъка на духовния и морален живот. 

Аудиото „Холстомер“ поради своята природа интерпретира странната гледна точка на повествование още по-освободено и развихрено. Нюансите в изпълнителското майсторство на Веселин Мезеклиев правят не само едно пълнокръвно и вълнуващо слушателско преживяване с голямата класика, но и разказват една важна история по разбираем начин – историята за ирационализма в центъра на човешкото поведение.

„Холстомер“ е роман, написан през 1863 г. и довършен и публикуван през 1886 г. под заглавието „Холстомер: Историята на един кон“. За първи път сценична реализация на романа прави Георги Товстоногов през 1975 г.

През 2016 „Холстомер“ премина предварителната селекция на Международния фестивал за радиодрама на Обединеното кралство, влезе в програмата на категорията пълнометражна радиодрама и на 24 февруари 2016 г. в 10.10 местно време прозвуча в градчето Хърн Бей, Кентърбъри, не само на официалното конкурсно прослушване, но и пред широката публика и посетители в местните заведения, и се класира на второ място сред кандидатстващите 42 радиопиеси на фестивала.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48