В най-винения ден на годината – за виното, за винената индустрия на България и за удоволствието от празника Трифон Зарезан. За изкуството да се прави вино разказват виненият експерт Емил Коралов и производителят Никола Зикатанов от Мелник, гости в "Нашият ден".
Виното е изкуство, и наука, и майсторлък.
"Виното е нещо много сложно. Да се направи, да се продаде... Последното е майсторлък, защото има много вино по целия свят. Неслучайно винарите казват, че най-хубавото вино е продаденото." – казва Емил Коралов, издател, организатор на различни прояви, свързани с културата на виното.
За да стане хубаво вино, гроздето трябва да се мъчи. "Така е. Най-добрите вина в света идват от лозета, които са на не най-благоприятно изглеждащи на пръв поглед места."
Коралов цитира актуалните статистики за производството на вино в България от последните 3 години, като акцентира, че броят на винопроизводителите е нараснал до 282 – официално регистрирани. Реално действащите изби са не повече от 120. Но първо да вземеш лиценз. В другите страни субсидиите не са преки, а завоалирани и скрити. Нещо, което тука никой няма да направи, а трябва. Секторът няма да умре без субсидии, но ще продължи да се мъчи и българското вино трудно ще заеме мястото, което му се полага на световната сцена.
Виненият туризъм се развива бавно, но все пак в правилна посока, смята експертът. Практиката в света показва, че все повече продажби стават на място.
"Сега вината са абсолютно в модерния тренд, световен, а българските вина стават все по-добри", – категоричен е Коралов.
Работим за възстановяване на българските сортове лозя. – подчертава винопроизводителят от Мелник Никола Зикатанов. Той произхожда от такъв род. Решава да направи лозе, с помощта на европейска програма прави винарна и сега има семейна фирма с 300 дка лозя.
"Една страна обикновено става известна по света с уникални предложения. Ние не бихме могли да се съревноваваме на други писти освен на пистата за евтино вино, ако произвеждаме само шардоне или мерло, или каберне... Когато можем да извадим на световния пазар мавруд, широка мелнишка и нейни деца - уникални сортове, тогава вече имаме едно друго предимство и се измества конкуренцията от пистата на ниските цени.
Никола Зикатанов смята, че на българския винопроизводител му е трудно – той се мъчи. "Дано в момента, в който българският винопроизводител докаже, че може да се развива без субсидии и без държавна помощ, да не умре..."
И Коралов и Зикатанов са единодушни, че местните сортове са ключът към успеха на международните пазари. Световните пазари са преситени от някои сортове, най-вече френските. Най-уникалното е сортът.
Българското късопаметство, политическата апатия и непочтената дистанция между политика и журналистика коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Чавдар Николов , карикатурист. "Понякога малко страдам от това, че мога да престана да рисувам нови карикатури и да си остана на старите. Все ще изровя нещо, което става за този момент. Много..
На 13 май тази година беше подписан Меморандум за възстановяване на Централната минерална баня в София като общински термален център. Българската асоциация за термално наследство (БАТН) очакваше спешни действия от страна на Столична община по създаване на специализирана работна група и задействане на плана за връщането на Банята към нейната..
Тържественото отбелязване на 200 години от рождението на Сава Филаретов ще се състои в котленското село Жеравна . В къща музей "Сава Филаретов" ще бъде официално открита празничната програма, посветена на живота и делото му. Честванията ще продължат на 29 октомври , когато от 16:00 ч. в Художествената галерия "Христо Тодоров" ще се..
През 2024 година заработи дългоочакваната платформа БЕРОН, създадена от Института за български език при БАН и поддържана от МОН. Платформата цели да бъде дигитален пазител на българския книжовен език, от който българите могат да научат правилната форма на думата, точната пунктуация и правописната норма. Какво се случва, когато кодификаторът на..
Не можем да не си помислим за кошници, когато чуем думата кошничарство. Майсторът Станко Киров от бургаското село Българово обаче бързо може да ни опровергае. Той изкарва хляба си с този занаят вече 30 години, но далеч не прави само кошници. Тъкмо напротив. В ръцете му ракитата оживява в пана, паравани, мебели и необичайни поръчки от клиенти, които..
В рамките на фестивала CineLibri в София гостува шведският актьор и писател Юнас Карлсон , за да представи своя роман "Дъждовният човек" . В..
"За мен благотворителността е култура. Има жестове, които дават надежда. Благодарение на тях продължаваме напред". Думите са на Посланик Иван Станчов,..
Не можем да не си помислим за кошници, когато чуем думата кошничарство. Майсторът Станко Киров от бургаското село Българово обаче бързо може да ни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg