Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

Местните сортове са ключът към успеха на международните пазари

Снимка: БГНЕС

В най-винения ден на годината – за виното, за винената индустрия на България и за удоволствието от празника Трифон Зарезан. За изкуството да се прави вино разказват виненият експерт Емил Коралов и производителят Никола Зикатанов от Мелник, гости в "Нашият ден".

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

"Виното е нещо много сложно. Да се направи, да се продаде... Последното е майсторлък, защото има много вино по целия свят. Неслучайно винарите казват, че най-хубавото вино е продаденото."  – казва Емил Коралов, издател, организатор на различни прояви, свързани с културата на виното. 

За да стане хубаво вино, гроздето трябва да се мъчи. "Така е. Най-добрите вина в света идват от лозета, които са на не най-благоприятно изглеждащи на пръв поглед места."

Коралов цитира актуалните статистики за производството на вино в България от последните 3 години, като акцентира, че броят на винопроизводителите е нараснал до 282 – официално регистрирани. Реално действащите изби са не повече от 120. Но първо да вземеш лиценз. В другите страни субсидиите не са преки, а завоалирани и скрити. Нещо, което тука никой няма да направи, а трябва. Секторът няма да умре без субсидии, но ще продължи да се мъчи и българското вино трудно ще заеме мястото, което му се полага на световната сцена. 

Емил Коралов
Емил Коралов
Виненият туризъм се развива бавно, но все пак в правилна посока, смята експертът. Практиката в света показва, че все повече продажби стават на място.

"Сега вината са абсолютно в модерния тренд, световен, а българските вина стават все по-добри", – категоричен е Коралов.

Работим за възстановяване на българските сортове лозя. – подчертава винопроизводителят от Мелник Никола Зикатанов. Той произхожда от такъв род. Решава да направи лозе, с помощта на европейска програма прави винарна и сега има семейна фирма с 300 дка лозя.

"Една страна обикновено става известна по света с уникални предложения. Ние не бихме могли да се съревноваваме на други писти освен на пистата за евтино вино, ако произвеждаме само шардоне или мерло, или каберне... Когато можем да извадим на световния пазар мавруд, широка мелнишка и нейни деца - уникални сортове, тогава вече имаме едно друго предимство и се измества конкуренцията от пистата на ниските цени

Никола Зикатанов смята, че на българския винопроизводител му е трудно – той се мъчи. "Дано в момента, в който българският винопроизводител докаже, че може да се развива без субсидии и без държавна помощ, да не умре..." 

И Коралов и Зикатанов са единодушни, че местните сортове са ключът към успеха на международните пазари. Световните пазари са преситени от някои сортове, най-вече френските. Най-уникалното е сортът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пораженията в църквата

"Света Неделя" – споменът за една трагедия, която беляза век

На 16 април 2025 г. се навършва точно един век от най-страшния терористичен акт в историята на България — атентатът в софийската катедрала "Света Неделя". По този повод в ефира на БНР, в предаването "Темата на деня коментираме", историкът проф. Момчил Методиев, ръководител на департамент "История" в Нов български университет, припомни ужасяващите..

публикувано на 16.04.25 в 10:32
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30