Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часовникът, който отмерва времето…

Снимка: archives.government.bg

Пиесата е писана по времето, когато е имало географски ширини и идеологически строй, в който паркетът се е купувал с връзки, а балатумът – свободно. И още, хората са мечтаели за цветен телевизор – за да си го купиш, пак трябвали връзки. Само че добрата драматургия, каквато е „Соло за биещ часовник“, надхвърля рамките на конкретността, защото задава вечни въпроси и поставя неотмиращите теми за пресечните точки на поколенията.

Авторът преплита началото и края на живота, а по средата поставя часовник, който отмерва устрема на младостта и несбъднатостта на старостта. Часовникът, който отмерва времето. Различно за всеки. Но с начало и край. И в началото – вечното усещане, че можеш всичко. А в края – вечното усещане за вехтост, слабост и липса на любов. Ето защо пиесата на Освалд Захрадник е играна много през годините.

„Радиотеатърът“ ви предлага да я чуете в запис на спектакъл на Театър 199, направен през 1978 г. Това е и последната роля на легендарната българска актриса Петя Герганова. Отдавна няма как да я видите, но можете да я слушате, съхранена във фонда на Радиото.

Участват артистите: Петя Герганова, Стефан Великов, Емил Стефанов, Михаил Михайлов, Калина Попова, Рашко Младенов, Стефан Стайчев.
Режисьор: Стефан Стайчев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48