Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рицарят Синята брада“ от Макс Фриш

Макс Фриш (1911-1991) е швейцарски белетрист, есеист и драматург. Световна известност му донасят романите „Щилер“ (1954), „Хомо Фабер“ (1957) и „Ще се нарека Гантенбайн“ (1964). Първата си книга – романа „Юрг Райнхарт“, публикува през 1934 г. По същото време решава да се откаже от литературата.

Работи като журналист на свободна практика, пътува, следва архитектура и доста време работи като архитект. Въпреки решението си получава награда за романа си, а и започват да поставят пиесите му. Така че самата литература го изисква и го връща към себе си. И всеки, който го е чел, знае, че има защо. Макс Фриш е ироник, хуманист и моралист, който издирва човешката идентификация в свят на отчуждение и разделение. „Синята брада“ също е сред най-известните му произведения.

„Радиотеатърът“ ви предлага да чуете радиодраматизацията по този роман в неделя (23 февруари) от 16 часа.

Автор на драматизацията: Свилен Чорбаджиев.
Участват артистите: Георги Георгиев-Гец, Сава Хашъмов, Ванча Дойчева, Доротея Тончева, Петър Гюров, Ани Бакалова, Адриана Андреева.
Постановка: Георги Морянов.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48