Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки светец изпълнява светкавично желанията след молитва

В „Покана за пътуване“: Мариела Нейкова за Китай, Тибет и Непал. Ангел Бончев с непознати места за поклоннически туризъм в Гърция

7
Сайгон, гледан от палубата на платнохода „Бонзай“

„Светът е чуден! Светът е великолепен! Светът трябва да бъде преживян и да го оставиш да те изненадва и удивлява! Не бъдете предубедени към него, оставете го да ви води по пътищата си и да ви учи. Отворете сетивата си и попивайте. Магията е безкрайна, уроците са много“.

Мариела Нейкова в ТибетТези слова не ги е изрекъл някой мъдрец, а първата гостенка в „Покана за пътуване“ – Мариела Нейкова. Тя е „генетично увредена“ с любов към върховете – баща ѝ е алпинист и планински водач. Затова стане ли дума за зъбери, катерене и какъвто и да е обект над 4000 метра, бройте и нея. Преди повече от година Мариела ни отведе до Мачу Пикчу, пустинята Атакама и Торес дел Пайне в Южна Америка. Днес посоката е Китай, Тибет и Непал, където енергичната дама е бродила напълно сама.

Оставаме в Азия, но в друга, далеч по-вкусна посока. Поемаме към Виетнам чрез рубриката „Пътеводител на гастрономческия стопаджия“, за да открием тайните на тамошните Виетнамската кухня е здравословна, но много вкуснагозби.

Понякога не е необходимо да се завтечеш към другия край на света за духовно пътешествие. Телевизионният журналист Ангел Бончев ще ни разкрие в кои непознати манастири из Гърция се случват чудеса и скорострелно светци сбъдват молитвите ни. Ангел ги разбра тези работи, защото ги е проучил, преживял, описал и заснел.

В Дома на киното за премиерата на филма му за свети Ефрем Нови Чудотворец – „Светецът светкавица“ освен определените четири дати, отпуснаха още една, допълнителна, поради големия интерес. Бончев е автор на няколко книги за  деца и за възрастни на православна тема. Затова е и най-подходящият гид в православните места за поклонение – Неа Макрис на 30 км от Атина, Егина, остров Хилос, Островът на прокажените...

Манастирът на свети Нектарий в ЕгинаОказва се, че манастирите и светите места в Гърция далеч не се изчерпват само с Метеора. Ангел го доказва с историите за светци. Той създаде детско четиво, книга за възрастни и филм на тема „Светецът Светкавица“ и представя места за поклоннически туризъм в Гърция, покрай които може да сме минавали, но да не сме подозирали че са толкова свети.


Снимките са на Мариела Нейкова, Магдалена Гигова и Ангел Бончев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Гацин

Росен Гацин: С ателието по родословие ще предизвикам младите

Кодовете на идентичност са основата на генеалогията, наука, която се занимава с родословията, с произхода на човека, с родословните връзки, с наименованията на различните членове на фамилията и точно родословието и фамилните връзки. Кодовете на идентичност ни отличават като индивиди и като хора, заяви в предаването "Следобед за любопитните" гл...

публикувано на 17.05.24 в 13:34
доц. Мирослава Жипонова

Ден на очарованието на растенията

На 17-и май Биологическият факултет на СУ "Св. Климент Охридски" организира Ден на очарованието на растенията. Денят на очарованието на растенията е международна инициатива, която започва през 2012 г. и придобива все по-голямо световно признание. Организира се през две години и през 2022 г. са организирани над 800 събития, проведени в повече от 50..

публикувано на 17.05.24 в 07:50
„Обсадата на Севастопол“, картина на Франц Рубо

Кримската война: причини, събития, последици

На 17 май 1853 г. Диванът на Високата порта отхвърля ултиматума на Руската империя, поставен ѝ от специалния пратеник на Николай I княз Александър Меншиков. Причината е, че една от точките в документа се явява пряка намеса в дейността на османското правителство: Санкт Петербург иска да покровителства и дори да ръководи духовния живот на..

публикувано на 16.05.24 в 15:50

Между проблемите и решенията в здравеопазването у нас и по света

Така обобщихме разностранните теми, обсъждани по време на международната конференция с участието на лекари от Югоизточна Европа. В преките включвания от събитието поставихме акценти върху изготвения здравен анализ и коментар на обществените нагласи. Автор на тази част от дискусията, която коментирахме в студиото, бе проф. Андрей Кехайов, президент на..

публикувано на 15.05.24 в 14:35

Директивата на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени и деца

На 8 май Съветът на ЕС прие Директива за борба с насилието над жени и деца . Причината е разрастването на проблема през последните години. П рез 2023 г. над 20 жени са убити от мъже в България, а регистрираните случаи на домашно насилие срещу жени са 1359. Повтарям: регистрираните! Колко са в действителност – едва ли някой има представа. И..

публикувано на 14.05.24 в 13:25