Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите български диригентки: Инна Диловска

вторник, 3 март, от 17.30 часа

Инна Диловска
Снимка: Василка Балевска

„Звуковите хроники“ през март са посветени на младите български диригентки.
Инна Диловска е родена през 1991 г. в гр. Плевен. От ранна детска възраст изучава пиано и солфеж, пее и в детски хор „Звънка“ с диригент Иванка Делийска. През 2002 г. е приета в НУИ „Панайот Пипков“ - гр. Плевен със специалност пиано в класа на Елеонора Карамишева. Посещава майсторски класове при изтъкнати клавирни педагози, сред които проф. Ростислав Йовчев, проф. Атанас Куртев, Мария Принц. Носител е на трета награда и на специалната награда на фондация „Проф. Люба Енчева“ от Националния конкурс за инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“ през 2008 г. През 2010 г. печели специалната награда за композиция на проф. Мариана Булева от Общоучилищен конкурс „50 години НУИ „Панайот Пипков“. Завършва средното си образование с отличен успех, след което е приета в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в специалност Оперно-симфонично дирижиране.

В периода на своето обучение Инна Диловска осъществява множество концерти с Академичния симфоничен оркестър на НМА, натрупвайки опит и богат репертоар с творби от различни епохи и жанрове. През 2015 г. е гост-диригент в концерт на Дамски салонен оркестър - гр. Катовице (Полша) в рамките на Лятната академия на изкуствата - Созопол. През 2016 г. е активен участник в Майсторски клас по хорово дирижиране в гр. Пловдив, с ръководители доц. Крикор Четинян и Кръстин Настев. Своята магистърска степен завършва с отличие през 2016 в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков.

През 2017 г. Инна Диловска дебютира като диригент в родния си град Плевен със самостоятелна концертна програма по покана на Плевенска филхармония съвместно с пианиста Иван Дончев. През януари 2018 г. се изявява като диригент в концерт на образователна програма „Фортисимо“ и симфоничния оркестър на Софийска филхармония. Във връзка с успешния старт на диригентската си кариера, през 2018 г. Инна Диловска е удостоена с награда „Музикант на годината“ в категория „Дебют“ на Годишните музикални награди на Българското национално радио, когато получава и възможността да се изяви като диригент със симфоничния оркестър на БНР. Същата година тя защитава успешно втора магистратура в специалност Музикална педагогика.

Инна Диловска осъществява концертни изяви в страната, развива преподавателска дейност и продължава обучението си за докторска степен по дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

В звуковия файл чуйте какво сподели Инна Диловска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41
Кремена Сьодерстрьом

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05