Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Явор Стоянов:

Новите табели в планините могат само да объркат туристите

Снимка: Явор Стоянов/личен архив

Явор Стоянов – дипломат и планински водач, преди няколко дни сигнализира екипа на „Нашият ден“ за  туристическите обекти и пътеки в Рила. По-точно съобщението беше за новите табели, които не помагат на планинарите, а дори могат да ги объркат, защото е използван неправилно методът GPS (както на автомобилите), а не широко застъпената система на азимутните планински предупреждения. 

Разликата между двете неща е, че първите не засягат разнообразието на планинския релеф, а вторите – могат да го обозначат… Какво означава това – че при намалена видимост ще има риск от объркване на пътя, което може да доведе до изгубване или дори нещо по-лошо в планината. Нещо повече – погрешните табели вече са поставени в седловината Раздела на Рила, която е своеобразен кръстопът и оттам тръгват пътищата към хижите „Седемте езера“, „Рилски езера“ и „Ловна“…

Както стана ясно – цялата работа с изработването на подобни маркировки е всъщност усвояване на средства по програмата „Еразъм+“…

А кой е Явор? Той е дипломат от кариерата, работил е само това през целия си живот, последно знаем, че е бил съветник в българското посолство в Букурещ… Не говори почти никога за основната си професия… Може да говори единството за голямата си страст – планините.

Мечтите на Явор Стоянов след дипломатическите срещи и приеми се свързват единствено с планините, но не само като туристически маршрут, а и като хоби… През последните години другата му титла е доброволец и дипломиран планински водач. Откъде пък и диплома за планински водач – би попитал някой. Да, вече има и такова образование, и Явор е един от първите преподаватели и учители на планинските водачи и спасители. Попитахме го – той къде се е учил, той отговори кратко „От практиката ми в лошите часове в планината“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Румен Станев, Ана-Мария Кръстева и пастир Данаил Игнатов

Възкресение Христово при католиците и протестантите

И двете деноминации празнуват Възкресение Христово, което е централно събитие в християнската вяра. Това е денят, в който се отбелязва възкресението на Господ Иисус Христос след неговото разпятие и кръстна смърт.  За смисъла на празника. С какво се отличават богослуженията им? Различна ли е символика на боядисаните яйца? Какви са традициите и..

публикувано на 19.04.25 в 12:59
Проф. Росен Коларов

Лице назаем…

Прекрасен филм с основен сюжет вечната битка между добро и зло, с уникални актьории творчески екип. Как да не "посегнеш" към това заглавие, след като на гости в студиото е проф. Росен Коларов, специалист по лицево-челюстна хирургия. И не само: професионален фотограф-художник, бил е ръководител на болница и на агенция, създател и деец на българската..

обновено на 19.04.25 в 10:59
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо

Керамични фосили в Априлци

Ирина Вачкова и Ивайло Иванов-Бензо са партньори и в живота, и в работата с глината от вече повече от четвърт век. Различни като творчески търсения, те все пак са развивали стила си заедно и неминуемо са си повлияли един на друг. И двамата са очаровани от могъществото и красотата на природата, която в Априлци е достатъчно близо, че да пренесат..

публикувано на 19.04.25 в 08:10

В Злидол живеят само добри хора

"Щом сме се събуд ѝли и газим земята, значи всичко е наред " – с тази всекидневна мъдрост от Северозапада ме посрещнаха в село Злидол, област Враца. Навръх Цветница няколко местни добри жени раздаваха пакети с храна на възрастни хора в затруднено положение. Инициативата е част от кампанията на фондация "Прави добро! Бъди добър!" "Подари..

публикувано на 18.04.25 в 08:45

Ферма в Осоица

През целия си живот Даниел Георгиев е бил свързан с храната и произвеждането ѝ, въпреки че завършва Строителния техникум и Минногеоложкия университет в София. Съдбата, късметът, а може би и упорството и решимостта, го срещат с възможността да предлага, а сетне и да произвежда храна. И така, от нулата, както казва той, заедно с брат му създават..

публикувано на 17.04.25 в 15:25