Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фичър за Борис, Иван, Енинка, Митра...

Снимка: Даниела Манолова


Митарства е рядко употребявана старинна дума в съвременния български език. Била е използвана в жанра житие на старата българска литература от IX и X век и комбинира в едно няколко значения: странствания, пътешествия, пътувания и приключения, свързани със страдания, които водят до укрепване на човешкия дух, също така лутания, преминаване от заблуда към реалност и борба за отстояване на собственото аз. Освен някогашния религиозен оттенък в думата е заложена и представата за крехкостта на човешкото битие на фона на всеобхватността на света и неговото епично разнообразие.

„Митарствата на Гърневи“ е опит за документална сага. Конструиран като пъзел от истории, които ту неочаквано се преплитат, ту скачат напред и назад във времето, ту приключват с изненадващи разкрития, фичърът се стреми да построи „в движение“ галерия от образи и същевременно да създаде акустичен еквивалент на онова особено усещане за мощно и неравномерно течение на времето на Балканите.

Историите започват, приключват или просто преминават през живота на тримата главни герои: Борис, Марияна и Иван, потомци на рода Гърневи. Персоналното разследване на Иван Гърнев го отведе почти 200 години назад във времето и назад в историята на пра пра родителите си, едно само по себе си изключително рядко постижение за бурната история на България, където поколенията изчезват в мъглата на времето без никакви писмени свидетелства векове наред. 

Персоналното разследване на Иван Гърнев го отведе и далеч извън границите на България – в Мюнхен, където Кочо Гърнев, единственият български художник, присъстващ във френската класация „Художници на ХХ век“, е поддържал малко артистично заведение. И още по-далече – в Кито, Еквадор, където друг митарстващ Гърнев създава цял нов клон на рода и става губернатор на щат, а еквадорските му потомци предприемат свои странствания в посока Щатите. Персоналното разследване на Иван се случва пред микрофона и неусетно зад простите записи от Либяхово (Илинден), Тешево, Гоце Делчев, София се натрупаха образи, истории, сцени, уникален език и звук.

Фичърът е правен през 2014 година и сега предлагаме нова версия като минисериал в три части.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48