Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Цветомил Войславов: Сапунът действително убива коронавируса

Електронно микроскопско изображение на пандемичния човешки коронавирус, причиняващ болестта Covid-19 (в лилаво), който навлиза в клетка (в зелено), National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убива ли миенето на ръцете с вода и сапун коронавируса? В здравната рубрика на "Нашият ден" на въпроса отговаря д-р Цветомил Войславов, гл. асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Кл. Охридски". 

ДА. Убива гоCovid-19, както и много други вируси, представлява клетка, пълна във вътрешността с клетъчни органели, обградени от мембрана, съставена от белтъци и мазнини. Тази мазнинна обвивка помага на вируса много лесно да се прикрепи, буквално да се залепи, върху ръцете ни. А знаем какво се случва, когато се опитваме да измием мазните си ръце само с вода. Нищо. 

Причината е, че мазнините са хидрофоби. Т.е. необичащи водата. Когато използваме само вода, тя сякаш се плъзга по слоя с мазнина и не го отмива. Сапунът обаче представлява една много интересна молекула. Най-често сапуните са натриеви или калиеви соли на висшите мастни киселини. Те се състоят от две части: едната част е хидрофилна – обичаща водата, а другата е хидрофобна – необичаща водата. Тази хидрофобна част обаче обича мазнините. Когато мием ръцете си със сапун, хидрофобната част навлиза в мазната капка или в мембраната на вируса, а хидрофилната остава навън откъм водата. Така вече водата може да отмие вируса от ръцете ни. 

Какви сапуни да използваме

Абсолютно всякакви – не е необходимо да са скъпи и "антибактериални".

Важно е да уточним времето, в което трябва да мием ръцете си със сапун. Миенето трябва да продължи поне половин минута, след което да изплакнем с вода. Когато учите децата си да мият ръцете си със сапун, кажете им да търкат ръцете си, докато си изпеят една детска песничка. Едва тогава да изплакнат ръцете си с топла вода. С топла, а не гореща. При гореща вода изтегляме ръцете си подсъзнателно по-бързо.

Когато избирате дезинфектант

Гледайте да е на алкохолна основа. Най-често използваните са етанол, пропанол, изопропанол или комбинация. Съдържанието на алкохол трябва да бъде над 60%. Как действа алкохолът на вируса? По същия начин горе-долу, както и сапунът. 

Алкохолната молекула има доста по-добра разтворимост в мазнини, отколкото водната. Навлиза през клетъчната мембрана, с което помага и за нейното разрушаване. Не трябва да прекаляваме и с употребата на твърде висококонцентрирани разтвори на спирт. 

Не трябва и да се забравя, че алкохолът и алкохолните смеси са леснозапалими! Не бива да се използват близо до открит огън, в близост до електрически инсталации и други пожароопасни места.

Разговорът с д-р Цветомил Войславов, гл. асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Кл. Охридски", е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид, и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35