Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от 30 години в Пенджаб видяха Хималаите

| обновено на 17.04.20 в 21:39
Снимка: БТА/AP

Коронавирусът влияе благотворно на околната среда навсякъде по света.

Режимът на карантина, въведен от много страни за борба с Covid-19 има „странични ефекти“. В България въздухът е незапомнено чист. Оказва се, че спирането на индустриалните предприятия оказва благотворно влияние на околната среда в световен мащаб.

Заради съкращаването на вредните емисии екологичната ситуация се е подобрила в пословичния със смога си Китай, в Италия и в други държави.

Към тях може да бъде причислена и Индия, която е под общонационална карантина близо месец. Жителите на индийския щат Пенджаб за първи път от 30 години насам успяха да видят Хималаите, които се намират на 201 километра от тях, пише Bored Panda.

И като активни ползватели на социалните мрежи, пенджабци се надпреварват да публикуват величествените планини, покрити със сняг, които вече виждат от прозорците си.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15
Музеят на килима в Баку отвън

Чипровски мотиви в Музея на килима в Баку

Няма начин да сбъркате Музея на килима в Баку, дори да не подозирате за съществуването му. Просто австрийският архитект Франц Янц, който печели конкурса за построяването му, го проектира във формата на навит на руло килим. Отбих се там случайно, а после в телефона си надиплих повече от 100 снимки! Някои с доста чипровски мотиви. Оказва се, че също..

публикувано на 06.05.24 в 08:38

Кремена Сьодерстрьом – българката, която преобразява едно проблемно училище в Швеция

Срещаме се в София ден преди годишното събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час", в което е поканена като лектор. Историята на личния ѝ път в образователната система е вълнуващ разказ за амбиция, смирение, упорит труд, осъзнати цели, кураж, последователност и огромна любов към хората. Завършила е лингвистика и журналистика в..

публикувано на 05.05.24 в 10:12

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00