Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С Йордан Йовков на Разпети петък

За Разпети петък, най-тъжния ден в годината, радиотеатърът избра за излъчване драматизацията на Яна Добрева „Боже, колко мъка има по този свят, Боже“ по четири разказа на Йордан Йовков – „Бялата лястовица“, „Другоселецът“, „Серафим“ и „Песента на колелетата“. Изборът не е случаен: според авторитетното мнение на полския българист Войчех Галонзка цялото творчество на Певецът на Добруджа е пронизано от библейски мотиви. Доц. Галонзка дори е убеден, че настолна книга на писателя е била именно Библията.

И наистина, ако се опитаме да проникнем по-дълбоко в Йовковото творчество, няма как да не открием непрекъснати препратки и реминисценции към библейски мотиви; например в „Албена“ – тя е грешница и бива укорявана от мълвата, укорявана и осъждана, но когато минава с цялата си красота покрай селяните, нито един не се навежда, за да хвърли първи камък връз нея.

В „Бялата лястовица“ откриваме вечното търсене на надеждата, а болното момиче от разказа можем да оприличим на Лазар, който още не е открил своя възкресител, но пък вярва, че ще го намери; в „Серафим“ отеква ехо от притчата за Добрия самарянин, а в „Другоселецът“ имаме травестия на посрещането на Спасителя в Йерусалим и демонстрация как жалостта побеждава враждебността. Колкото до „Песента на колелетата“, тя цялата е възхвала на творчеството, на труда за другите и отдаването на красотата Божия, която и човешките ръце помагат да се сътвори. В ролята на Сали Яшар от разказа влиза актьорът Вълчо Камарашев, когото съвсем скоро изгубихме и това излъчване е и почит към неговия огромен артистичен талант.  

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48