Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хойсак и Новосел“: записи от „Жълтите павета“

Филип Новосел и Тихомир Хойсак
Снимка: личен архив на музикантите

Петъчната карантинна серия на „Аларма“ продължава с неизлъчвани досега концерти от един от любимите фестивали на нашето предаване, а именно – „Жълтите павета“ на Теодосий Спасов, чието последно издание през октомври 2019 г. беше дори още по-интересно, защото се проведе доста далеч от оригиналните жълти павета – в рамките на 4 дни в Габрово, в Бургас, в Пловдив (и малко в Русе). Главни герои бяха групата на завършилия „Бъркли Колидж“ ромски виртуоз на панфлейтата от Румъния Дамян Драгичи, триото на Хаиг Язджиян с Йотис Кьорцоглу и Вангелис Карипис, дуото на Теодосий с Влатко Стефановски и още едно дуо, което, надяваме се, намери своите нови почитатели в България – Тихомир Хойсак (контрабас) и Филип Новосел (хърватска тамбура). Точно те откриха фестивала в зала „Възраждане“ в Габрово, с който и започва нашата серия.

Дори не само това – освен че всяка от четирите седмици от днес, 24 април, до 15 май в петъците в „Аларма“ от 21.30 до 23.00 часа по програма „Христо Ботев“ ще слушаме по един неизлъчван досега концерт от габровската отсечка на фестивала (с откриващи думи от Теодосий Спасов), в съботите – съответно от 25 април до 16 май – от 15.00 до 15.30 часа в „Мултикултурни диалози“ – ще ви предлагаме и по едно пространно интервю с музиканти от всяка от четирите групи.

Тихомир Хойсак и Филип Новосел, чиято музика носи нещо от духа на триото на Жан-Люк Понти, Стенли Кларк и Ал ди Меола (нали помните албума The Rite Of Strings отпреди четвърт век?), преплетен с по-близки до нашите ширини фолклорни мотиви и адриатическа камерна музика и дообогатен от премерено количество китарни ефекти тип „камиончета“ – перфектната комбинация от майсторство и лекота. Разбира се, за студийните си издания дуото често работи и с гости, сред които са Теодосий Спасов, Влатко Стефановски, кларинетистът Исмаил Лумановски и други любимци, но ние ще започнем с чистата форма – двама души на сцената: и цели вселени от въображение – лък срещу перце (както се е наричало дуото в началото – б.а.)…



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станислав Почекански и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“

Станислав Почекански: Успехите на моите ученици са двигател, който ме кара да вървя напред

"Общуването с младите хора не само ме зарежда, но и ме обогатява – казва Станислав Почекански. Вече девет години той е Председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, но освен това е и великолепен цугтромбонист и преподавател, който заслужено се гордее с постиженията на своите ученици от класа по камерна музика. – Със своя мироглед и..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Гергей Мадараш, гост-диригент

Томас Аунер и Гергей Мадараш в дебют със Симфоничния радиооркестър

Интригуваща и стилно подбрана програма предлага Симфоничният оркестър на Националното радио на 17 май, петък, от 19.00 часа , който ще бъде излъчен в пряко предаване на вълните на програма "Христо Ботев". Концертът в столичната зала "България" под надслов "Симфонични контрасти" под палката на унгарския гост-диригент Гергей Мадараш, който..

публикувано на 17.05.24 в 08:58

"Княз Игор", опера в 4 действия и пролог от Александър Бородин

Либрето: Александър Бородин (по мотиви от руската епическа поема от ХІІ век "Слово за похода на Игор" и материали от исторически летописи) Първо изпълнение: 23 октомври 1890 година, Мариински театър, Санкт-Петербург Първо изпълнение в България: 29 септември 1922 година, София Действащи лица: • Игор Святославич - Северски княз – баритон •..

публикувано на 17.05.24 в 08:50
Бомбино (в средата) с Джакраве Юба Диа (бас) и Кори Уилхелм (барабани) на първото им гостуване в България (ноември, 2023 г.)

Омара "Бомбино" Моктар с два камерни концерта в София

След фурора си на голяма клубна сцена у нас в началото на миналия ноември Бомбино реши да повтори и потрети с два концерта във формат "limited edition"за по 180 човека всеки – на 22 май, сряда , и на следващия ден – 23 май, четвъртък, в зала "Сингълс" на НДК (вход А4). Поканата, както и миналия път, идва от платформата "Афровизия" и..

публикувано на 16.05.24 в 21:36

"Бенджамин Бътън" на сцената на Областния музикален театър Линц

През 1860 година в Балтимор се ражда Бенджамин Бътън, но не като малко, сладко бебе, а като брадясал старец. Съдбата му е предначертана: той ще изживее живота си в обратен ход и от ден на ден ще става… все по-млад. Когато на 50-годишна възраст Бътън се запознава с почти 30 години по-младата от него Хилдегарде, главният герой трябва всичко да заложи..

публикувано на 16.05.24 в 18:21