Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Милошев

Мутации в шиповете на SARS-CoV-2 го правят патогенен

Предполага се, че тези мутации са причината SARS-CoV-2 да бъде инфекциозен за хора

Снимка: pixabay

Новото за науката не е самият вирус, а това колко бързо той се разпространи в човешката популация и засегна толкова много хора – над 3 млн. души са показали позитивност, но се очаква бройката на заразените да е много повече, а и заболяването продължава да се разпространява. Това каза проф. Георги Милошев, ръководител на лаборатория по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология към БАН, в здравната рубрика на "Нашият ден".

Това, което виждаме като генетичен материал – RNK на вируса кодира 29 гена за 29 протеина. Всички протеини участват в изграждането на белтъчната обвивка, в разчистването на генома на вируса, когато той навлезе в клетката, някои от протеините участват в това да включат клетката да заработи за самите вируси – повечето от вирусите използват протеини на клетката. Но за да стане това, вирусите трябва да носят в себе си гени за протеини, които да подпомогнат този процес. 

Проф. Георги МилошевВ този конкретен вирус има гени, които синтезират протеини, пречещи на имунната система да атакува вируса, и протеини, които подпомагат клетката в един даден момент да се самоубие, т.е. самата клетка да загине и да освободи вирусите в околното пространство, така че да заразят и други клетки

В този момент има само една сериозна публикация, която показва каква е мутагенността на този вирус. Хората са изследвали 220 секвенти, т.е. различни вирусни модификации, и са намерени само 8 мутации, като характерните мутации са 3 за Американския континент, 5 мутации за европейските страни. Тези мутации обикновено са свързани с т.нар. "нонсенс мутации" или мутации, които не засягат важни области от генома на вируса. Така че те не се отразяват по никакъв начин на неговото поведение. Обаче 2 от мутациите са в гени, отговорни за т.нар "шипове" на вируса. Шиповете на повърхността на вируса служат за контактуване с рецептори на клетката. Тъй като вирусите не могат да навлязат в клетката където и да е, има рецептори – това са специфични места, през които преминават макромолекули, други вещества и обикновени вируси. Но тези рецептори и шиповете на вируса трябва да съответстват точно (като ключ и ключалка), за да може вирусът да навлезе в клетката. 

Шиповете на вируса SARS-CoV-2 са едно от най-интересните места за изследване. Оказва се, че две от мутациите засягат точно тези шипове при SARS-CoV-2Не е доказано, но се предполага, че тези мутации са причината SARS-CoV-2 да бъде инфекциозен за хора. Когато са настъпили тези две мутации, събрали са се в генома на този вирус, той е станал вече патогенен. 

Предполагам, че тези ваксини, които сега се изпробват, повечето антитела са синтезирани именно срещу шиповете. И това е начинът за атака

Разговорът с проф. Георги Милошев, ръководител на лаборатория по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология към БАН, е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40