Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Нина Ковачева „От възвишеното до нелепото“

В свой текст за каталога на двамата художници Нина Ковачева - Нина и Валентин Стефанов Димитър Камбуров пише за новите творби на Нина Ковачева, че „тя играе главно с детското, било чрез заснемането на композиции от детски играчки, било чрез директните изображения на деца и подрастващи“. В детския свят, който виждаме в рисунките ѝ, невинното и наивното са преплетени със страшното и смущаващото. Ето как обговаря това Камбуров: 

„Играчките, често счупени, изкормени или иначе обезобразени, децата, оръжията и мъртвите животни създават тази привидно детска смешно-страшна приказка. Ала дотук с невинността: оръжието редом до плоско и прелъстително усмихнатите детски изображения стои рекламно десемантизирано. Безличната, дистопична липса на агресия в чистата употреба по предназначение на оръжието, което присъства повече с красотата на потенциалната си ефикасност, отколкото с избора на цел или с резултата, създава кроткия хорър ефект на тези изображения.“

Нина Ковачева и Валентин Стефанов са артисти, които живеят в Париж, показват свои работи в известни галерии по света, а също и в България. Ето как Мария Василева представя онлайн изложбата на Нина Ковачева в галерия „Структура“: 

„Героите в рисунките на Нина Ковачева от 2020 г. са привидно невинни – деца, комиксови любимци, познати типажи от фантастични филми, всички заети с обикновени занимания и игри. Рисунките обаче са изпълнени с глобална тревога. Драматизмът и емоциите далеч надхвърлят малкия размер на листа – 29 x 39 cм. Героите са инструмент за изразяване на дълбоки чувства и вълнения. Детската невинност е призмата, през която страховете на днешния ден стават още по-очевидни“.

Чуйте Нина Ковачева

Снимки - галерия „Структура“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28

Всеки ден е "Триумф"

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, " Триумф " на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе " Златна роза " за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна. За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше..

публикувано на 30.09.24 в 17:37

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56