Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Основният проблем винаги е бил изкупната цена

Снимка: БГНЕС архив

В сектор "Земеделие" влизат най-много европейски средства – отделно от това има и национални доплащания. Това е чувствителен сектор. Но анализът и оценките се правят след края на селскостопанската година. ЕК изпрати официално уведомително писмо на България заради дискриминационните мерки, които държавата налага на търговците на дребно и ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти. Това коментира в "Нашият ден" Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието.

"Не бива да забравяме, че сме част от Общия европейски пазар и той държи пазарът да бъде равнодостъпен за всички без определени протекционистки мерки. Много е труден балансът и да се надяваме администрацията на Министерството на земеделието да успее да защити тези промени, направени в съответното законодателство, защото ефектът ще бъде негативен за всички български данъкоплатци при една наказателна процедура." 

Розопроизводител разсипа днес гюл в центъра на Столетово. Винаги на дневен ред е комуникацията между производители и преработватели – изкупните цени и цените, които се формират при крайния потребител. Има ли регулация в сектора?

Мирослав Найденов - сн. БГНЕС"Диалогът винаги е бил критичната точка в селскостопанския бизнес. Надявам се, че с годините и с опита, който трупат и производители, и преработватели, тези неща могат да се нормализират. Например факт вече е Закон за розата. Винаги има недоволни, но се поставят основите на едни нормални отношения. Ние сме в Общия европейски пазар и не можем да останем встрани от тези отношения, които в старите страни-членки са градени с години. За да бъде конкурентоспособна нашата продукция, тези взаимоотношения трябва да бъдат абсолютно изчистени и справедливи. Това каза в "Нашият ден" Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието."

Регулаторната функция на държавата в отношенията производители – преработватели

"Държавата не може да се намеси грубо, защото при всички случаи ще бъде обвинена. Балансът е разковничето на една добра политика. От години розопроизводителите настояваха за Закон за розата, като се надяваха, че едва ли не с магическа пръчка този закон ще реши всички проблеми в бранша. Аз не съм оптимист, че това ще стане с нещо, написано на книга. Нормално е в този закон да бъдат транспонирани европейски регламенти, нормално е да се въведе тази регистрация, за която настояваха, смятайки, че така бизнесът ще бъде изкаран на светло."

Основният проблем винаги е бил изкупната цена

"Коментарите са били около тази цена и винаги е имало недоволни. Не мога да се ангажирам с прогноза какви ще бъдат цените тази година и дали ще бъдат доволни производителите. Практиката показва, че никога не са доволни... Но бизнесът продължава. Българската роза винаги е била символ. Малко е времето, за да се види как функционира Законът за розата. Винаги могат да бъдат направени поправки, съпътстващи подзаконови нормативни актове – въпрос на време."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях

Това е първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот. Синът Божи изяснява "дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в..

публикувано на 29.09.24 в 09:10
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20