Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Когато се намалява ДДС, трябва да се мисли какво носи това на крайния потребител

Диференцирано ДДС за ресторантьорите – предимства и недостатъци

Ричард Алибегов: Изключително смело политическо решение, много навременно и ще спаси нашия бранш

Снимка: БТА

Загубите в туристическия, ресторантьорския и хотелиерския сектор са много сериозни. Парламентът прие на първо четене предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9 процента за ресторанти и за книги. Мярката за диференциране на ДДС за някои бизнеси е временна – от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" коментира в "Нашият ден": 

"Безспорно трябва да има компенсиране на засегнатите браншове, но не по този начин. Вероятно намаляването на ДДС не е правилният механизъм, по-скоро трябва да се мисли за директни субсидии към директно пострадали или застрашени бизнеси. Защото ДДС е данък, който се плаща изцяло от крайния потребител. Т.е. всички по веригата преди потребителя – ресторанти, производители, транспортни фирми – те само трансферират този данък, начисляват го, ползват данъчни кредити... 

Когато се намалява ДДС за даден бранш, трябва да се мисли какво ще донесе това на крайния потребител, който носи цялата тежест на този данък. В България по закон всички цени трябва да се обявяват като крайни цени с всички включени данъци и такси в тях. 

Потребителите трябва да знаят, че за тях облекчението няма да се усети по никакъв начин."

Диференцирано ДДС трябва да има за видове стоки и основни храни, категоричен е Богомил Николов.

Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, коментира временната мярка за диференциране на ДДС за ресторантьорския бизнес:

"Това е изключително смело политическо решение, много навременно и ще спаси нашия бранш. Няма да фалират много заведения. Без тези мерки биха фалирали 50% от бранша в национален мащаб."

Алибегов подчерта, че по важното предложение е това да се дигне минималната работна заплата на 800 лева, което е безпрецедентно по време на криза. "Това вече е финализирано. Ако се приемат и на второ четене промените в Закона за ДДС, от 1 юли минималната заплата в нашия бранш ще стане 800 лв. Надяваме се на по-голяма събираемост на ДДС."

"ДДС има значение, когато има работа, когато има хора, когато има оборот", подчерта Алибегов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54

Рабиша, селото в което се живее трудно

Село Рабиша се намира в община Белоградчик, област Видин и е известно с пещерата "Магура", която се намира на 3 километра от селото и с най-голямото по площ вътрешно езеро у нас – Рабишкото езеро. Според последното преброяване в Рабиша живеят 245 човека. Преди 90 години жителите на селото били 1296. Църквата "Свети пророк Илия" е построена..

публикувано на 19.10.24 в 08:15
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

За дискриминацията – тормоз, преследване, подбуждане

В рубриката "Съветите на адвоката" на юридическото предаване "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация, дългогодишен консултант на предаването, отговаря в ефир на слушателски въпроси. Петър Ненов, София: С оглед на обстоятелството,..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Персонализирана терапия за рак: Български изследовател сред водещите млади учени на света

Иновативното проучване на лечение на рак на гърдата, ръководено от д-р инж. Веселина Узунова, ѝ донесе място сред топ 30 финалисти в световния формат на Програма "Най-изявените млади личности на света" за 2023 г., организирана от Международната младежка камара – България (JCI Bulgaria). Проучването ѝ в областта на туморната нанотераностика следва..

обновено на 18.10.24 в 12:40
адв. Петър Николов, Анелия Торошанова, адв. Елка Пороминска и адв. Деян Драгиев (от ляво надясно)

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата?

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата? Какви изисквания има нормативната уредба на Европейския  съюз по отношение на защитата на важни, според договора на функционирането на ЕС, принципи и права, във връзка със съдебните разноски и възнагражденията на адвоката? За справедливата и балансирана законодателна уредба – една..

публикувано на 18.10.24 в 12:35