Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

144 години от гибелта на Христо Ботев

| обновено на 02.06.20 в 08:55
Паметник на Христо Ботев пред Първо студио на БНР - скулптор Васил Гачев Василков
Снимка: Ани Петрова

В деня на своя патрон програма „Христо Ботев“ обръща специално внимание на живота и духовното наследство на един от най-почитаните българи, оставил ярка диря в историята.

Сутринта в „Нашият ден“ е разговорът с Боян Ботйов, правнук на поета и председател на Общонародна фондация „Христо Ботев“. Как протича 74-тото издание на националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ и как изглежда сега параходът „Радецки“. След това за думите „Свобода и независимост“ и тяхната промяна във времето дискутират проф. Пламен Павлов, Иван Кънчев и Марио Мишев от „Българска история“ и културният антрополог Харалан Александров. Константин Тилев и Петър Пунчев говорят за участта да си роден на 2 юни и за произведението на Ботев „Длъжностите на писателите и журналистите“. На всеки час в предаването ще звучат творби на Христо Ботев от Златният фонд на БНР.

След това в „Артефир“ звучат неизвестни и малко известни факти за живота на поета-бунтовник и става ясно дали има продължение на документалния филм за Ботев на режисьора Искрен Красимиров.

В ранния следобед в „За думите“ става ясно защо е толкова трудна и рядко е сполучлива интерпретацията на речта на националните герои в литературата и в киното.

Вечерта в „Студио Музика“ ще звучат творби на български композитори, посветени на национални герои. В деня на всенародната почит към саможертвата в името на свободата и изконните национални ценности, „Студио Музика“ предлага творби, в които са вградени големи исторически събития, легендарни личности и герои: увертюра „Ивайло“ от Добри Христов, Вариации върху тема на Добри Христов от Марин Големинов, Сюита из музиката към филма „Под игото“ от Любомир Пипков, „Опълченците на Шипка“ от Тодор Стойков и Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров.

Малко по-късно в 21.20 ч. в „Аларма“ хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев" Силвия Чолева, Оля Стоянова, Дарина Маринова, Радослав Чичев, Митко Новков, Теодора Димова, Милен Панайотов и Антон Митов, казват своите думи за Христо Ботев и четат откъси от негови творби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43