Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самотата има различни лица

Неделя, 7 юни, от 16.00 часа, по програма „Христо Ботев“

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се превръщат в бестселъри. Мъжко-женското общуване е водеща тема в творчеството й.
„Ревност в три факса“ е пиеса за три жени, влюбени в един мъж. Те водят яростна битка за собственост и надмощие над него, като на всичкото отгоре се опитват и да запазят достойнството си. Това е трудна задача, тъй като живеят на различни етажи в един блок. Още повече, че никоя от тях не може да обуздае безумната си склонност да наднича в спалнята на другите две жени през скрита шахта, в която са разположени тръбите на блока. Различни са по възраст – всяка е с петнайсет години по-възрастна или по-млада (въпрос на гледна точка!) от другата. Различни са по социален статус, по инфантилност, по гордост, по нараненост. Приличат си по налудността, с която преследват Мъжа – според Естер Вилар напълно загубена кауза с предрешен край: тягостна самота.
Три жени, които се нуждаят от факс, за да изразят себе си. Три воайорки, които се страхуват да се изправят очи в очи с проблемите си. Три жени, които имат нужда от факс-посредник в комуникацията им, който като всяка машина позволява да изречеш всичко за себе си, а едновременно анонимно те крие и илюзорно те защитава.
Естер Вилар с много чувство за хумор разгръща обсесията да имаш, да притежаваш. На всяка цена. Но невъзможността ражда трагедия. А във всяка трагедия се спотайва комедия.
Факсът е основно действащо лице в тази пиеса. Негови главни партньори са прекрасните актриси Мая Бабурска, Таня Захова и Арсения Стойчева. Режисьор – Елена Баева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45