Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Бояджиев – За времето и мястото

Божидар Бояджиев на откриването на изложбата „Назоваване на времето и мястото“
Снимка: @gallerycontrast

„Търся утеха в изображенията. Уповавам се на тяхната атмосфера и дух, тяхната цветности неопределена същност. Нека те да бъдат моите слабости, моите защити, моите надежди и моите убежища…“ – с тези думи професор Божидар Бояджиев ни въвежда в една много естетически и философски съставена експозиция със заглавие: „…Назоваване на времето и мястото“.

Всъщност целият проект е посветен на неговите поклоннически посещения на полуостров Атон или Света гора, където по един път всяка година художникът пребивава там и след това работи вдъхновено и всеотдайно във всичките посоки на своята работа и като художник и като преподавател. Колекцията е съставена много концептуално, каквото е мисленето и търсенията на автора – живописни творби, работи върху хартия и обекти, споени концептуално като един цялостен ансамбъл, свързан с емоционалната обсебеност на неговите преживявания в прочутите манастири на Атон.

Божидар Бояджиев казва в експозето си към изложбата, че това е малко „позакъсняло обръщане към нея, натурата, защото всяка от творбите има няколко посвещения. Първо конкретния манастир, неговото име и след това – като своеобразни етикети – върху всяка от картините, авторът е поставил друго заглавие, което носи образното послание за всяка от тази обител и нейното място в Атон. Ето примери: Ватопед или Ръководител на времето, Дохиар или Извозване на кръста, Великата Лавра или Ъгловати форми от мястото за пристигане. Лавра или тъмната част от денонощието, Симонопетра или От висок хоризонт. Да се позовава пряко на видимото през увеличителното стъкло на концепцията за „рисуване от натура“ – това е смисловата идея на този изтъкнат съвременен художник, който чрез видимото и реалното довежда до нас истинско, качествено визуално изкуство.

Изложбата се показва в галерия „Контраст“ и може да бъде видяна до 24 юли т.г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07

Българската култура в Айндховен, Нидерландия: Мисия с потенциал

Айндховен е един от най-високотехнологичните градове в Нидерландия, където диаспората на българите се разраства стремително. За Българския културен хъб и българската секция в библиотеката на Айндховен в "Нашият ден" разказват Иван Узунов и Диана Узунова , които ръководят двете интересни инициативи заедно с други доброволци.   "Български..

публикувано на 25.06.24 в 10:13

Антон Угринов с клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ

Режисьорът и актьор Антон Угринов за първи път ще бъде художествен ръководител на клас по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. "Над 20 години преподавам в НАТФИЗ актьорско за драматичен театър и режисура, но до този момент съм бил асистент, бил съм в класовете на проф. Атанас Атанасов, на проф. Стефан Данаилов. Това ще бъде моят..

публикувано на 25.06.24 в 09:25
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: За "Изборът" и младата поезия

В "Нашият ден" гостува поетесата, писателка и преводачка Кристин Димитрова , върху чийто разказ "Изборът" българските деца писаха на изпита за НВО по БЕЛ. Димитрова е носител на почти всички големи национални литературни награди, автор на романи, разкази, пътеписи и поезия. Нейно дело са блестящите преводи на творби от Джон Дън и Луис Карол, за..

публикувано на 25.06.24 в 09:03
Гео Калев (вляво) и Радослав Чичев

Какво е Цирколюция?

Какво е Цирколюция? Завъртане, игра на думи, игра с топки, а най-вече популяризирането на съвременния цирк. Тазгодишното 13-о издание на фестивала за съвременен цирк Мини арт фест се нарича "Цирколюция".  Това е единствен по рода си фестивал в България за съвременен цирк, спектакли на открито и циркови работилници, включващ професионален форум –..

публикувано на 24.06.24 в 16:15