Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейният оазис в близък аудио план

Снимка: Даниела Манолова

Продуцирана през 2011 година, десетилетие по-късно радиопиесата „Ковачи“ на Алек Попов тотално се цели в натрупаните стереотипи, от които вече почти не се диша. Днес, и особено в неделя следобед, аудиото ще е по-свежо отвсякога и ще можете да проверите неговата енергия, актуална както за цялото второ десетилетие на 20 век, така и за тук и сега.

Историята на един социален проект със заглавие Помощник в брака, осъществен с участието на работници от Сливен в статистически най-щастливия немски град Оснабрюк, е фантазния бекграунд, на който се завихрят силно драматични и емоционални събития, оплетени от изключителното умение на Алек Попов да съчетава в едно смешно, чудовищно и болезнено.

Текстът „Ковачи“ се появява на бял свят като разказ с подзаглавие: провокативна история, изследваща трансформациите на сексуалното желание в развитите общества. През 2011 този разказ е включен в американската антология Best European Fiction 2011.

В края на 2011 е неговата премиера като аудиопродукция на Радиотеатъра с редактор Ина Вълчанова, режисьор Възкресия Вихърова и с участието на Валентин Ганев, Мария Каварджикова, Христо Мутафчиев, Веселин Мезеклиев, Стоян Алексиев и Цветан Алексиев.

Година по-късно „Ковачи“ има вече и сценична постановка в Нов български университет с режисьор Възкресия Вихърова и нов актьорски състав с участието и на Валентин Ганев като глас на запис. Ковачи получава номинация за „Acкeeр 2012“ за съвременна българска драматургия и нoминaция зa „Икaр 2013“ зa пoддържaщa жeнcкa рoля.

Приятен неделен следобед и с брилянтния актьорски дует Мария Каварджикова и Валентин Ганев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30