Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аз ще бъда с чудна рокля, принтирах я сама

Технологиите променят радикално формата и предназначението на дрехите ни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Модната индустрия е от онези, които ковид кризата ще промени радикално. В пред-ковид света глобалната модна индустрия произвеждаше около 150 милиарда артикула годишно, цифра далеч надхвърляща потребностите на световното население от облекло.

Днес големите модни марки намаляват броя на физическите магазини и се пренастройват към онлайн продажби, но целият сектор е в застой. Хората са тревожни и по-малко склонни да харчат за дрехи, които да носят един сезон.

Какъв път ще поеме индустрията – една от най-замърсяващите – след кризата.

Да се надяваме, че е невъзможно връщане към безконтролната свръхпродукция, струваща замърсяване на природата и трудова експлоатация за хиляди хора по света.

Оказва се, че технологичните иновации отварят нови пътеки, по които да дефилира модата.

Онова, за което довчера смятахме за научна фантастика, вече е измислено: умно облекло със сензори за топло и студено, което се нагажда според тялото ни, дрехи от рециклирани портокалови кори и млечни протеини. Рокли "отпечатани" на 3D принтер.

Военнопромишленият комплекс и гейминг индустрията са основният генератор на иновации, които модата бърза да преведе на езика на всекидневието и да превърне бъдещето в част от днешния ден.

Дрехите, които уголемяват или свиват части от анатомията ни по наша команда, вече са създадени, а също и онези, които улавят промените в климата и атмосферното влияние и реагират, за да ни предпазят или алармират, ако сме в беда.

Какво още  ни очаква на модния хоризнот - чуйте разговора на Росица Панайотова с Мария Ушерова, състоял се в предаването "Лабиринти на познанието".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Костадинова

Еврика! Успешни българи: Катерина Костадинова

"Винаги са ми били важни отношенията с хората, защото ние сме социални, имаме и близки. За мен е много  важно моите близки да са до мен; да виждам, че и те успяват, да им помагам – както те на мен, така и аз да им помогна, да отвърна на доброто с добро. Отношенията винаги са важни. Например в образователната сфера, че се постигат някакви успехи, няма..

публикувано на 14.10.24 в 17:00
Проф. Румен Кастелов

Бягайте за здраве

Познат шаблонен израз, който припознахме в навечерието на Софийския маратон, но през погледа на ортопеда и травматолога. Гостът проф. Румен Кастелов е началник на клиника в Медицинския институт на МВР, познат като МВР-болница, опитен специалист и хирург. Поставихме акценти върху много проблеми и нюанси в ортопедията: битовите и спортните травми –..

публикувано на 14.10.24 в 15:17
акад. Александър Драйшу

Акад. Александър Драйшу: Българската физика е жива

Българските физици са активни, постиженията им са видими не само в национален и европейски, но и в световен мащаб, заявява в предаването "Следобед за любопитните" акад. Александър Драйшу – председател на Съюза на физиците в България (СФБ) и отбелязва, че това е извод от Четвъртия пореден конгрес по физически науки, който се проведе през тази..

публикувано на 14.10.24 в 13:05

Оман е една от най-безопасните страни в света

Ако напишете името на оманската провинция Салала в Гугъл, ще се появят повече снимки на водопади, ручеи и тучни поляни, отколкото на плажове или на характерната за държавата пустиня. Наистина това кътче е неповторимо! В целия Близък Изток няма друго място, където да вали дъжд и където да е зелено. Неотдавна десант от омански туроператори споходи Софияl...

публикувано на 13.10.24 в 09:25

Що е то суперлуние?

"Суперлунието със съвпадащи, т.е. близки във времето, лунен перигей и пълнолуние, като такива събития имаше две през тази година – на 18 септември, рано сутринта, и това, което предстои на 17 октомври 2024 година, съобщи в предаването "Следобед за любопитните" астрофизикът Пенчо Маркишки.   Той допълва, че когато лунният перигей е близък по време с..

публикувано на 12.10.24 в 08:00