Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непубликувани османски документи за Левски

Излизат два сборника с нови документи за Апостола в деня на неговото рождение

| обновено на 18.07.20 в 10:52
7
Снимка: НМ „Васил Левски“, Карлово

Националният музей „Васил Левски“ в Карлово представя две нови книги с непубликувани досега документи за Васил Левски в деня на неговото рождение – 18 юли. Ценните материали са предоставени от Османския архив в Истанбул и разкриват нови данни за дейността на Апостола и създадените от него революционни комитети. И двете издания са резултат от труда на историци и османисти от България и Турция.

Първата книга представлява второ и допълнено издание на сборника на музея „Нови документи за издирването и следствието срещу Васил Левски и участниците в Арабаконашкия обир“, публикуван в началото на годината. Тя съдържа всички материали, издирени от Виктор Комбов в Османския архив в Истанбул през 2018 г., преведени от доц. Стефан Андреев, проф. Орлин Събев и проф. Иван Добрев. Изданието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Втората книга включва още новоиздирени през 2020 г. документи за дейността на Апостола и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Всички документи в нея са преведени от проф. Орлин Събев, а в изданието участват още проф. Пламен Митев, Дора Чаушева, Виктор Комбов и турските историци Ашкън Коюнджу и Дженгиз Йолджу. Документите разкриват информация за съдебния процес, воден от Османската империя срещу участниците в съзаклятието. Изданието представя нов превод на султанските укази за утвърждаване на смъртните присъди на Васил Левски и Димитър Общи.


Този сборник се издава по проект „Информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане”, финансиран от „Фонд научни изследвания“. Книгата ще бъде разпространявана безплатно, с възможност за сваляне в електронен формат от сайта на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – базовата организация на проекта и от електронния адрес на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

И двете издания съдържат богат илюстративен материал – факсимилни приложения на всички публикувани в тях документи. Те не само запълват празнини в историята, но и повдигат нови въпроси.

Новоизлезлите книгите ще бъдат представени на рождения ден на Апостола – 18 юли в 11.30 часа в родната му къща-музей в Карлово по време на традиционния Литературен салон заедно със сборник със студентски разработки и есета за Васил Левски и книгата на доц. Маргарита Златарева – „Юридически поглед към процеса на Васил Левски“.

Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово разказа за изследователските трудове и новите въпроси, които повдигат откритите документи.

Снимките са предоставени от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12