Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истории от спрелия свят

| обновено на 20.07.20 в 10:19
7
Снимка: Теодор Иванов

Нарекоха го „демон“, докато превземаше света неочаквано бързо и уби безброй хора. Лекари и учени търсеха знание и решения, докато той менеше „лицето“ си всеки ден. Започнаха да го наричат „Хамелеон“.

През месец март в Бергамо, Италия, „умрелите са толкова много, че няма къде да ги погребват вече“, а месец по-късно в Ню Йорк „хладилните камиони седят зад всяка болница“. 

В първите месеци на 2020 човешкият свят бе спрял заради Covid-19.

Хората се разделиха между ужаса и отричането му, между изненадата и шокиращите картини. Човешки трупове в камиони. Лекари, заспали от преумора в някой ъгъл на болница. Смайващи графики на летящи числа, зад които се криеше нечия смърт. 

В ушите ни през медиите кънтяха стенанията на болни хора, противоречиви решения на правителства, истерични конспиративни теории, тревожността от липсата на медицински ресурси.

Хората и здравните системи не бяха готови. 

Моменти от работния процес във Второ и Пето студиоЗдравите ръкопляскаха на лекарите от балконите на жилищата си, за да ги подкрепят. Загрижени за свободата гласове се надигнаха срещу ограниченията, наложени като  противоепидемичните мерки. 

Днес светът плахо прави опит за ново начало. Човечеството се зае да решава вечните си проблеми егоцентрични политици, расизъм и много бързо забрави за  съпричастността и неустойчивите здравни системи. Ужасът от смъртта отстъпи пред страха от разпадащите се икономики.

По време на най-тежките ограничения (март – юни 2020), когато много хора не излизаха от домовете си, екипът ни потърси български лекари, които работят в Италия, САЩ и Германия, за да ни разкажат историята на вируса през техните очи. 

Д-р Божидар Бакалов, д-р Александър Латев, д-р Борис Таблов, медицинска сестра Руми Велинова-Маринов и д-р Валери Таблов, са героите на фийчъра „Истории от спрелия свят“. 

Поредицата разговори по телефонa не успяха да преодолеят физическата дистанция с тях, но все пак ни дадоха възможност да разберем какво виждат, мислят и чувстват по време на ужаса, докато всички ние седяхме затворени в домовете си, а те бързаха за поредното дежурство. 

Екипът ни работи при необичайни обстоятелства за този радио-документ. 

Благодаря на звукоинженерите Константин Райдовски и Михаил Михайлов за желанието да работим, въпреки риска от зараза. Необходимостта от социална дистанция утежняваше процеса на постпродукцията, но те направиха всичко необходимо проектът да бъде завършен.

Благодаря и на Теодор Иванов, редактор на „Истории от спрелия свят“, който написа и изсвири музиката за фийчъра.

Не на последно място благодаря и на изключителните лекари Божидар Бакалов, Александър Латев, Борис Таблов, Валери Таблов и медицинска сестра Руми – Велинов Маринов, за това, че се съгласиха да споделят не само професионалните си преценки, но и късчета от личния си живот.
„Истории от спрелия свят“ ще продължи като сериал, защото многото лица на Covid-19 извадиха на повърхността твърде много загърбени от човечеството проблеми.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Силвия Чолева – автор на „Авариен изход“.

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48

Електричеството в нас

На 26 март от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерното повторение на пиесата "За едно явление в електричеството". Радиокомпозицията е по разкази на Чехов, съотнесени по такъв начин, че възпроизвеждат атмосферата на най-съкровените му пиеси. Ето какво казва проф. Людмил Димитров за тази постановка: "Градина, сватба, самоубийство, монах,..

публикувано на 18.03.23 в 08:50

"Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд плаши с хумор

И през 2023 г. Радиотеатърът не забравя мисията си да продуцира качествена драматургия за деца и тийнейджъри. На 16, 17 и 18 януари от 7.20 часа слушайте премиерата на трите части на "Кентървилският призрак" от Оскар Уайлд. Точно защото говорим за текст на Уайлд, тук внимателно е избегната една досадно честа практика при историите за деца,..

публикувано на 12.01.23 в 12:15