Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от спрелия свят

| обновено на 20.07.20 в 10:19
7
Снимка: Теодор Иванов

Нарекоха го „демон“, докато превземаше света неочаквано бързо и уби безброй хора. Лекари и учени търсеха знание и решения, докато той менеше „лицето“ си всеки ден. Започнаха да го наричат „Хамелеон“.

През месец март в Бергамо, Италия, „умрелите са толкова много, че няма къде да ги погребват вече“, а месец по-късно в Ню Йорк „хладилните камиони седят зад всяка болница“. 

В първите месеци на 2020 човешкият свят бе спрял заради Covid-19.

Хората се разделиха между ужаса и отричането му, между изненадата и шокиращите картини. Човешки трупове в камиони. Лекари, заспали от преумора в някой ъгъл на болница. Смайващи графики на летящи числа, зад които се криеше нечия смърт. 

В ушите ни през медиите кънтяха стенанията на болни хора, противоречиви решения на правителства, истерични конспиративни теории, тревожността от липсата на медицински ресурси.

Хората и здравните системи не бяха готови. 

Моменти от работния процес във Второ и Пето студиоЗдравите ръкопляскаха на лекарите от балконите на жилищата си, за да ги подкрепят. Загрижени за свободата гласове се надигнаха срещу ограниченията, наложени като  противоепидемичните мерки. 

Днес светът плахо прави опит за ново начало. Човечеството се зае да решава вечните си проблеми егоцентрични политици, расизъм и много бързо забрави за  съпричастността и неустойчивите здравни системи. Ужасът от смъртта отстъпи пред страха от разпадащите се икономики.

По време на най-тежките ограничения (март – юни 2020), когато много хора не излизаха от домовете си, екипът ни потърси български лекари, които работят в Италия, САЩ и Германия, за да ни разкажат историята на вируса през техните очи. 

Д-р Божидар Бакалов, д-р Александър Латев, д-р Борис Таблов, медицинска сестра Руми Велинова-Маринов и д-р Валери Таблов, са героите на фийчъра „Истории от спрелия свят“. 

Поредицата разговори по телефонa не успяха да преодолеят физическата дистанция с тях, но все пак ни дадоха възможност да разберем какво виждат, мислят и чувстват по време на ужаса, докато всички ние седяхме затворени в домовете си, а те бързаха за поредното дежурство. 

Екипът ни работи при необичайни обстоятелства за този радио-документ. 

Благодаря на звукоинженерите Константин Райдовски и Михаил Михайлов за желанието да работим, въпреки риска от зараза. Необходимостта от социална дистанция утежняваше процеса на постпродукцията, но те направиха всичко необходимо проектът да бъде завършен.

Благодаря и на Теодор Иванов, редактор на „Истории от спрелия свят“, който написа и изсвири музиката за фийчъра.

Не на последно място благодаря и на изключителните лекари Божидар Бакалов, Александър Латев, Борис Таблов, Валери Таблов и медицинска сестра Руми – Велинов Маринов, за това, че се съгласиха да споделят не само професионалните си преценки, но и късчета от личния си живот.
„Истории от спрелия свят“ ще продължи като сериал, защото многото лица на Covid-19 извадиха на повърхността твърде много загърбени от човечеството проблеми.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 2: Остатъци от фронта

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"  проследява..

публикувано на 02.03.24 в 08:20
Знамето на въстаниците от Горна Оряховица

Радиотеатърът чества 3 март

В седмицата, чийто край ознаменува националният празник, 3 март, "Радиотеатърът" предлага на своите слушатели произведения, посветени на бележитата дата. В сутрешните часове (от 7.20 часа) на Детския радиотеатър звучат радиодраматургични композиции, осветляващи ключови моменти от национално-освободителните войни: за Старозагорското въстание..

публикувано на 25.02.24 в 08:55

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40