Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подреждане на липсващите части

Зад заглавието Части от цялото стои впечатляващо аудиотворение по мотиви от текстове на Йордан Радичков за срещата на отсамните и оттатъшните хора, една истинска демонстрация на аудиоспектакъл, въпреки цялата условност на термина спектакъл, приложен за радио, защото става дума за пищна образност и осезателна пластичност, постигнати от режисьора Стилиян Петров и композитора и саунддизайнер Емилиян Гацов.

Записът е направен през 2005 г. и представлява радиоверсия на едноименния театрален спектакъл на Сатиричния театър, чиято премиера е на 30 януари 2005 г. 

Участват: Деляна Хаджиянкова, Албена Георгиева, Владимир Димитров, Росица Огнянова, Данаил Обретенов. През същата година Стилиян Петров е носител на Икар 2005 в категорията Дебют за режисурата на спектакъла Части от цялото по мотиви от Йордан Радичков, а Деляна Хаджиянкова е номинирана за Аскеер за ролята на Безпаметната.

Аудиопродукцията върху театралното представление не само регистрира и съхранява великолепната работа с актьорите и самобитните образи, но обхваща всичко това в тъканта на един многопластов мистериозно-магичен аудиодизайн. 

Грешката е част от спомена. Споменът е част от човека. Човекът е част от живота. Животът е част от цялото – Вселената със своите радиошумове, скърцания, трептене на струни, откънтяване, тих вой, загадъчни и неразчитаеми звуци – подобия на космическа музика. Стилиян Петров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ