Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подреждане на липсващите части

Зад заглавието Части от цялото стои впечатляващо аудиотворение по мотиви от текстове на Йордан Радичков за срещата на отсамните и оттатъшните хора, една истинска демонстрация на аудиоспектакъл, въпреки цялата условност на термина спектакъл, приложен за радио, защото става дума за пищна образност и осезателна пластичност, постигнати от режисьора Стилиян Петров и композитора и саунддизайнер Емилиян Гацов.

Записът е направен през 2005 г. и представлява радиоверсия на едноименния театрален спектакъл на Сатиричния театър, чиято премиера е на 30 януари 2005 г. 

Участват: Деляна Хаджиянкова, Албена Георгиева, Владимир Димитров, Росица Огнянова, Данаил Обретенов. През същата година Стилиян Петров е носител на Икар 2005 в категорията Дебют за режисурата на спектакъла Части от цялото по мотиви от Йордан Радичков, а Деляна Хаджиянкова е номинирана за Аскеер за ролята на Безпаметната.

Аудиопродукцията върху театралното представление не само регистрира и съхранява великолепната работа с актьорите и самобитните образи, но обхваща всичко това в тъканта на един многопластов мистериозно-магичен аудиодизайн. 

Грешката е част от спомена. Споменът е част от човека. Човекът е част от живота. Животът е част от цялото – Вселената със своите радиошумове, скърцания, трептене на струни, откънтяване, тих вой, загадъчни и неразчитаеми звуци – подобия на космическа музика. Стилиян Петров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знамето на въстаниците от Горна Оряховица

Радиотеатърът чества 3 март

В седмицата, чийто край ознаменува националният празник, 3 март, "Радиотеатърът" предлага на своите слушатели произведения, посветени на бележитата дата. В сутрешните часове (от 7.20 часа) на Детския радиотеатър звучат радиодраматургични композиции, осветляващи ключови моменти от национално-освободителните войни: за Старозагорското въстание..

публикувано на 25.02.24 в 08:55

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15