Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

…Всичко това е минало през мен по някакъв начин

| обновено на 11.08.20 в 17:14
Снимка: Даниела Манолова

По средата на неимоверно интензивна дейност като драматург и кинодраматург, режисьор и продуцент, редактор в Студия за игрални филми, преподавател по кинодраматургия, депутат във Великото Народно събрание (1990-1991), съпредседател на Парламентарната комисия за радио и телевизия, културен аташе във Вашингтон (1993-1996) Боян Папазов изследва и полето на радиодрамата с текстовете „Надежда Сляпата“, „Изнеси ме на Горната земя“ и „Демон за продан“.

Преди да стигне до радиотеатъра и Радиотеатъра на БНР, текстът на Боян Папазов „Демон за продан“ вече има успешно и много интригуващо битие като сценичен текст, поставен от Крикор Азарян под името „Продавате ли демони“. Ивайло Христов, Йоана Буковска, Пламена Гетова, Наум Шопов, Кристина Янева, Александър Дойнов, Васил Михайлов, Иван Ласкин, Георги Новаков са актьорите в театралната постановка на Крикор Азарян. За „Продавате ли демони“ Боян Папазов получи първия Аскеер за съвременна българска драматургия през 2005 година.

Самуел Финци, който поканихме да направи аудио постановката, и който има богат опит като актьор в немски продукции на радиопиеси и филми, заложи кастинга на друг принцип – реши да работи с режисьори в амплоато на актьори. Идеята за документалност и търсене на автентичност в езика и характерите на пиесата, всеки от които се развива в двойнствена реалност и като свидетел, и като активен участник, естествено провокира към нетрадиционен маниер на работа, който да скъси разстоянията на условността и да изпробва стилистиката на „интервюто“ и „дневника“ в тоталната фикция. И така новите изпълнители в режисьорското решение на Самуел Финци са Крикор Азарян, Александър Морфов, самият Санчо Финци наред с централните действащи лица Ицхак Финци, Ирини Жамбонас, Стефка Янорова, Йосиф Шамли и колегата Валери Леков.

„Всичко това е минало през мен по някакъв начин. Аз познавам прототипите си. Затова ми е голяма радост да събера прототипите във въображението си и тези хора, които никога не са се срещали наяве, да почнат да си говорят.“ - Боян Папазов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48