Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белозем, през август, радиофонично

Снимка: Даниела Манолова

„На небето е прекрасна дъга …“  е стих от простичка мелодична песен, която децата католици разучават по време на сутрешните занимания с отец Ярослав в двора на църквата "Свети Франциск от Асизи" в Белозем. Беседи, конференции, уъркшопове по различни изкуства, сутрешна гимнастика и вечерни концерти са част от обичайната програма на Международния християнски фестивал, който се провежда там в края на август от 2000 година насам, няколко пъти променя името си, непрекъснато разширява мащаба си, но запазва главната си цел – да събере децата на католически семейства от България и гости от Италия, Полша, Франция и САЩ за няколкодневна съвместна дейност.

В този смисъл историята, разказана с този фичър, има за цел да отвори врата към една непозната, естествено радиофонична, живописна и необичайна действителност. Паралелната действителност на българите – католици, такава, каквато е тук и сега. На мястото на отлитащите от Белозем щъркели се настаняват стотиците обитатели на църковния двор, а заедно с тях и мощните говорители, пластмасовите столове, купища кифли, песнопения и многоезична глъчка. Сериозното и битовото, съзерцанието и чувството за хумор, тълкуването на библейски текст и ново запознанство, духовното упражнение и разучаването на шеметен танц вървят заедно. Неусетно и постепенно добиваме усещането за общност, за група, която се споява пред очите ни.

В света на църковния двор, уютен и отворен за пришълците, влизаме с лекота и го разглеждаме отвътре. Там са Франко, Франческа и свети Франциск от Асизи. Там обясняват защо трябва да спираш топлата вода докато си миеш зъбите и това е послание за хармония в отношенията. Със същата лекота излизаме от света на църковния двор. Разглеждаме го отвън. В Белозем хем е съвсем тихо, толкова тихо, колкото вече сме забравили, че може да бъде, хем тишината е така наситена с жужене, цвърчене, рязане на дърва, чуруликане и звън на камбани, че я усещаме като жива и плътна материя. Съчетанието от място и време е уникално и фичърът „На небето е прекрасна дъга“ е аудио за неговата многоликост.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди това както стана ясно. Със забележителен стоицизъм, ирония и самоирония тя предава не само своите..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Силвия Чолева: Обществото ни е загърбило нормалното живеене сред хаос и цинизъм

На 18 юни от 16 часа Радиотеатърът ще излъчи премиерната си постановка "Авариен изход" по поетесата на Силвия Чолева. На 25 май имаше предварително прослушване на радиопостановката с публика във Второ студио на БНР. Дойдоха много почитатели и ценители на съвременната българска драматургия. Още едно доказателство, че българската театрална публика има..

публикувано на 10.06.23 в 08:40

"Авариен изход" на живо с публика

До март месец 2020 Радиотеатърът беше създал традицията да кани публика във Второ студио, с която заедно – слушатели и изпълнители – да прослушват премиерните постановки на български пиеси. Интересът към прослушванията на живо беше голям. За съжаление Covid епидемията прекрати тези събирания. Сега с голяма радост съобщаваме, че редакцията ги..

публикувано на 22.05.23 в 09:15

Любовни измерения

Нина Мазур е известна украинска театрална критичка. Пише и монодрами. Често са свързани с Шекспир, но всъщност се интересува повече от жените около Шекспир. Като заобиколим изминалите векове, които така и не отговориха на загадката около личността на Шекспир, премиерата на Радиотеатъра "Агнес, жената на Уил", на 14 май от 16 часа , предлага странна..

публикувано на 13.05.23 в 09:45

Имало едно време…

Премиерата за деца на Радиотеатъра започва с Имало едно врем e … Както трябва да започват всички приказки. Имало едно време едно хипопотамче на име Туртухчо, което живеело в Африка, в Хипопотамия. Туртухчо бил много любознателен, обичал да научава нови и нови, и нови неща… Да, този път малките ни слушатели ще се запознаят с Туртухчо,..

публикувано на 11.05.23 в 09:48