Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият сезон на Софийската филхармония – среща с Найден Тодоров

Снимка: БГНЕС

Тежки моменти преживяха културните институти и свободните артисти у нас по време на пандемичната забрана за спектакли и концерти. Разбира се, така беше и навсякъде по света. Но, както казаха повечето от техните ръководители, те са използвали месеците на изолация, за да подготвят варианти за новия сезон както и за летните месеци. Наистина летните месеци отбелязаха огромно раздвижване навсякъде в страната – всички състави успяха да направят или цели летни фестивали с богата програма или отделни концерти, за да зарадват аудиторията си.

Ето че дойде време да говорим за плановете за новия сезон.

Специален гост в „Метроном“ от 19.20 часа на 3 септември е Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, който разказва за новия сезон, за проблемите и перспективите. Новият сезон започва на 4 септември с концерт на Диана Дамрау и Никола Тесте, а на пулта ще бъде Павел Балев. Концертът в София е част от турнето на Диана Дамрау, с което тя представя новия си диск „Кралиците Тюдор“, който се очаква да излезе на 2 октомври. Записите са направени с оркестъра и хора на Академия „Санта Чечилия“ под диригентската палка на Антонио Папано. Представени са героините на Доницети Анна Болейн от едноимената опера, Мери, кралицата на шотландците от „Мария Стюарт“ и Елизабет I от „Роберто Деверьо“. Дамрау и Тесте ще представят в София арии и дуети от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски. През септември и октомври Дамрау ще пее Мария Стюарт в Цюрихската опера, а след това ще представи „Крале и кралици на операта“ в големите градове в Европа и в Сингапур.

Срещата с Найден Тодоров е в края на летния сезон, чийто последен концерт беше на 30 август. Чуйте в звуковия файл какво сподели той.

В новия сезон, освен Диана Дамрау, Никола Тесте и Павел Балев, участват още Гидон Кремер, Андрей Гаврилов, Борис Белкин, Шломо Минц, Хуан Диего Флорес, Людмил Ангелов, Георги Черкин, Евгени Божанов, Виктория Василенко, Лия Петрова, Мила Георгиева, Светлин Русев, Атанас Кръстев, Красимира Стоянова, Калуди Калудов и още много известни чужди изпълнители, както и диригентите Емил Табаков, Владимир Кираджиев, Мартин Пантелеев, Кръстин Настев,  Константин Илиевски, Саша Гьотцел, Джанлуиджи Джелмети, Джеймс Джъд и др.


Всички концерти от есенната програма на Софийската филхармония и останалите концертите в зала „България“ можете да следите на сайта, както и в специалното издание за сезона на касата в зала „България“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илина Тодорова и Аделина Александрова

Диригентката Илина Тодорова: Да живеем в настоящия момент!

"Това, което съм научила от децата като урок е, че те не преживяват за миналото, не кроят някакви страхотни и специални планове за бъдещето – те се радват на настоящия момент и това е много ценно, особено в днешно време – казва дългогодишната ръководителка на "Радиодеца". – Ние все се опитваме да направим от децата си всестранно развити личности –..

публикувано на 01.06.24 в 12:05
Джудит Блегън в ролята на Адина и Лучано Павароти като Неморино в

Лучано Павароти в "Любовен еликсир" на Доницети

В съботната вечер (1 юни от 20 часа) ще съпреживеем емоциите на екзалтираната публика в МЕТ преди 50 години. Тогава, на 6рил се състоял спектакъл на "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети. Погледите на всички са вперени в Лучано Павароти. Медиите го преследваха навсякъде, а той често изпреварваше поредната порция въпроси: "Най-важното за мен ли? Ами,..

публикувано на 01.06.24 в 08:15

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2024 г.

1 юни 3.00 часа – Джузепе Верди (1813-1901), "Реквием". Изпълняват Мая Першон (сопран), Туне Кумерволд (контраалт), Брор Магнус Тьоденес (тенор), Мика Карес (бас), Филхармоничния хор на Осло и Филхармонията на Осло. Диригент Хан-На Чанг. 4.29 часа – Морис Равел (1875-1937), Струнен квартет във Фа мажор. Изпълнява "Нов хелзинкски квартет". 2 юни..

публикувано на 31.05.24 в 15:41

Юджийн Чаплин пред БНР: Искам хората да знаят, че баща ми беше и музикант

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото от осемте деца на Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и единственият, който не практикува актьорската професия. Навлиза в музикалния бизнес като тонинженер и участва в записите на Дейвид Боуи, "Ролинг Стоунс" и "Куин" в прочутото студио в Монтрьо. Антония Барулова разговаря с него, а п оводът е..

публикувано на 31.05.24 в 09:05

За песен час

Проектът "За песен час" по едноименната песен на Борис Тричков популяризира училищни песни, създадени през първата половина на 20 век от български композитори като Панайот Пипков, Емануил Манолов, Йосиф Чешмеджиев, Димитър Христов, Любомир Пипков, Светослав Обретенов, Филип Кутев и други. Проф. Александър Куюмджиев, създател и диригент на камерен..

публикувано на 31.05.24 в 08:10