Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омразата не е мнение, а проявите й не са дребно хулиганство

Снимка: Фейсбук

Съвсем наскоро в Пловдив станахме свидетели на изблик на насилие от непълнолетни към техни връстници. Проблемът с хомофобията в обществото ни не е от вчера, достатъчно е да припомним 25-годишния студент по медицина, Михаил Стоянов, който беше убит на 30 септември 2008 г. от от група младежи, които пред полицията оправдали действията си с това, че „прочиствали“ парка от гейове.

Не са малко младежите, които напускат страната, заради нарастваща агресия и неприемане на различните. Същевременно у агресорите расте чувството на безнаказаност.

Правозащитни организации от години настояват за промени в законодателството и необходимостта да подобрят защитата на уязвимите групи и да се противопоставят на речта на омразата и престъпленията мотивирани от нея.

Неадекватно е криминализирано и домашното насилие у нас. Мерките срещу него реално не пазят жертвата.

В редица случаи Наказателният кодекс третира актове на насилие като този от Пловдив като обикновена проява на хулиганство, а не като престъпление от омраза. Поради това ставаме свидетели на нарастващи случаи на хомофобски и ксенофобски изблици и на домашно насилие.

Вероятно не е излишно винаги да се напомня, че омразата към другия и към различието е бич за обществото, а непрекъснатото сваляне на възрастовата граница на извършителите е плашещо.

Разбира се, проблемът тръгва от семейството - от повтарянето на порочни модели, от употребата на насилие като норма, от речта на омразата, която се лее безнаказано.

"Време е за адекватна законодателна рамка, която да обхваща всички прояви на насилие.

Време е и за промяна на образователния модел и когато говорим за права на човека и отказ от насилие - това трябва да е програма за обучение от най-ранна възраст.

И не на последно място, търсете помощ! Дори при положение, че системата не е напълно адекватна, има начини да ви се помогне - казва адв. Милена Кадиева, изпълнителен директор на фондация „Джендър алтернативи“. Само когато говорим за насилието, имаме шанс за подкрепа - първо лична и емоционална, после и институционална - къде да се обърнем за помощ и консултация и да осъзнаем, че има проблем и това, което се случва не е нормално."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55