Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керана: В Тайланд ядат сладолед между две филийки хляб

Снимка: Личен архив

В „Покана за пътуване“ певицата разкрива, че в азиатското кралство имат 12 вида усмивки за всякакви ситуации

Керана, която нашумя със забележителното си участие в „Гласът на България“ е живяла две години и половина в Тайланд. Пред „Покана за пътуване“ тя разказа как импулсивно е взела решението да остане и какво е да работиш в далечната азиатска страна.

Юлия Йорданова, както истинското име на Керана, учи в Германия музикален мениджмънт и заминава за Банкок на студентски обмен. Изпълнителката на „Отлагам“ изкарва един семестър в тамошен университет с колеги от цял свят. Един от предметите, които изучават е посветен на тайландските обичаи, бит и особености. Така че когато ѝ се налага да работи с местни хора вече знае, че монархът е почти обожествен. За него не бива да се казва лоша дума, дори е светотатство да изпуснеш банкнота, защото е с неговия лик. Също така е забранено да пипаш когото ида било по главата. Особено дете. Смята се, че така му отнемаш кармата.

На Керана, обаче най-голямо впечатление ѝ направил фактът, че в Тайланд имат 12 различни вида усмивки, с които изразяват всякакви състояния – радост, гняв, срам… „Там гледат всякак да избегнат конфликтна ситуация. Дори са готови да излъжат, но да не се скарат. Непрекъснато се усмихват. Затова, когато отидох във Виетнам, където са откровено груби, за мен беше направо освежаващо“, казва с присъщото си чувство за хумор певицата.

Тя решава да остане в Тайланд в труден за нея момент – няма почти никакви пари, застраховката ѝ е изтекла, разполага само с фриволни дрешки, които не предполагат да се яви с тях на интервю за работа. „Налагало ми се е да избирам дали да вечерям или да си купя подходящ тоалет. Но се справих. Срещнах страхотни хора и музиканти.

Започнах да работя като джаз певица, а после и по специалността си като музикален продуцент. Но винаги съм искала аз да бъда на сцената, а не зад нея. И да правя музика, която обичам, затова се върнах в България“. Признава Керана.

Тя играе главната роля в мюзикъла „Евита“ на Пловдивската опера, а с групата си „Керана и космонавтите“ пее из цяла България.

Младата дама тайно си мечтае да се върне в Тайланд, но заедно с групата. Единствената пречка е, че всичките им песни са на български.

А на въпросът какво най-много я е удивило в Банкок, Керана отговаря „Навикът да се яде сладолед между две филийки хляб. И това, че въпреки репутацията на държавата с най-развит секс туризъм в света, хората извън „розовите“ квартали са изключително свенливи. Когато ходехме на плаж те се къпеха с дрехите. И дори съпрузи се изчервяват, когато се целуват по бузата на улицата“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40