Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, спектакъл от 23 юли 1958 г.

Снимка: bayreuther-festspiele.de

В съботната оперна вечер програма „Христо Ботев“, ще излъчи запис от Байройтският фестивал, който любезно отваря архивите си за радиостанциите, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия. Първата творба, която предлага на меломаните е операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер, може да слушате на 3 октомври от 20 часа. Запис на спектакъл от 23 юли 1958 г. Участват водещи оперни певци, сред които са Кийт Енген, Шандор Коня, Леони Ризанек, Ернест Бланк, Астрид Варнай и Еберхард Вехтер. Партнират им Байройтския фестивален хор и Байройтския фестивален оркестър. На диригентския пулт е Андре Клюитанс.

Особено признание за всеки музикант, певец и диригент е поканата за участие в Байройтския фестивал. От основаването му това е територия запазена само за немски музиканти. След 1951 г. започва новата история на фестивала, когато сцената е отворена към международни изпълнители и диригенти. Първият френски диригент, получил възможност да участва на фестивала в Байройт е Андре Клюитанс. Появата му там е през 1955 г. със спектакъл на „Танхойзер“, допълнена през следващите години от „Нюрнбергските майстори певци“, „Парсифал“, „Лоенгрин“. През 1965 е последното участие на Андре Клюитанс с постановки на „Парсифал“ и „Танхойзер“. В този запис на „Леонгрин“ под негово диригентство, осъществен през 1958 г. участват водещи певци от големите европейски театри, които имат забележителна международна кариера, в която основно място заемат ролите от оперите на Вагнер. За някои от тях това е дебют на фестивала, който им проправя път към световните сцени. Унгарският тенор Шандор Коня е дългогодишен солист на Берлинската държавна опера. Неговият дебют в Байройт в ролята на Лоенгрин през същата1958 г. е определен като „зашеметяващ“. Прекрасният ясен теноров глас му дава възможност да изпълнява през време на своята кариера всички главни роли от италианския и немския оперен репертоар. Баритонът Еберхард Вехтер дебютира на фестивала в Байройт също през 1958 в ролята на Амфортас от „Парсифал“. Изпълнява основно творби от Моцарт, Вагнер и Рихард Щраус. По-късно става интендант на Виенската народна опера и Виенската държавна опера. Ернест Бланк е един от най-известните френски оперни певци на своето време, изпълнявал водещи баритонови роли. Неговата международна кариера започва след участието му на фестивала в Байройт през 1958 г. Чест гост е на всички големи европейски фестивали. Изявява се на сцените на оперните театри в Чикаго и Сан Франциско, също в Театър Колон в Буенос Айрес. Американският бас Кийт Енген е дългогодишен солист на Баварската опера, търсен интерпретатор на Бахови кантати и оратории. През 1962 получава отличието „камерзенгерин“, както и Баварския орден за заслуги.

Забележителни Вагнерови певици са и двете дами, които участват в това изпълнение на „Лоенгрин“. Родената в Швеция с унгарски произход Астрид Мария Варнай ще слушаме като Ортруд – една от най-често изпълняваните от нея роли, заедно с тази на Брунхилда. В репертоара ѝ са също образи от творби от Рихард Щраус – Електра, Клитемнестра и Иродиада. В късните години на своята кариера Астрид Варнай се насочва към мецосопранов репертоар. Била е солист на Метрополитън опера и водещите европейски театри.

Няколко години по-рано, през 1951 г., прави своя дебют на фестивала в Байройт австрийското сопрано Леони Ризанек. В репертоара ѝ освен опери от Вагнер са също творби на Рихард Щраус, Дж. Пучини, Верди, Чайковски, Сметана, Яначек. Особено ценено е изпълнението ѝ ролята на Леонора във „Фиделио“ от Бетовен. Кариерата ѝ в Метрополитън започва през 1959 в „Макбет“ на Верди, когато е извикана да замести „уволнената“ Мария Калас. Също като своята знаменита колежка Леони Ризанек преживява своеобразно певческо предизвикателство – в една седмица участва във „Валкюра“ на Вагнер и като Джилда в „Риголето“. През 1985-86 г е в нова постановка на „Лоенгрин“ в Метрополитън опера, където изпълнява ролята на Ортруд. Два дни след смъртта ѝ през 2002 г Метрополитън посвещават спектакъл на „Лоенгрин“ на нейната памет, в който участва Бен Хепнер.

Съдържание на операта „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Mono Inc.

Mono Inc. на Античния театър в Пловдив

Красотата и поезията на мрака  – малко весели, повече тъжни, но все крайно експресивни, ще владеят пловдивския античен театър в три поредни дни 20,  21, и 22 септември, когато предстоят три ексклузивни концерта за целите Балкани. Великолепни гости и чудесно подбрани български формации, които да подгреят публиката за тях. "Моно Инк."  –..

публикувано на 16.09.24 в 09:42

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 септември 2024 г.

16 септември Свири Симфоничният оркестър на Словенското радио и телевизия с диригент Илич Ривас. 3.00 часа – Арнолд Шьонберг (1874-1951), Просветлена нощ, оп. 4. 3.30 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Концерт за пиано № 1 в ре минор, оп. 15. Солист: Мета Файдига (пиано). 4.17 часа – Анатолий Лядов (1855-1914), Прелюд в си минор, оп. 11 № 1. Изпълнява..

публикувано на 15.09.24 в 09:00

Гласът на Николай Гяуров

Тази събота (14 септември от 20 часа) ще си спомним за един от най-големите български певци, получил признание по най-престижните оперни сцени. Това е басът Николай Гяуров , чиито 95-години от рождението се навършиха на 13 септември. Като цялостен оперен запис избрахме да прозвучи Вердиевия шедьовър "Дон Карлос", създаден по едноименната..

публикувано на 14.09.24 в 08:05

Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София

Създателят на легендарния рокендрол лейбъл Voodoo Rhythm Records (Берн, Швейцария) и one man band № 1 в света пристига у нас на 17 септември , вторник, точно десетилетие без един месец след първата си визита в София – отново по покана на серията "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев". Какво да очакваме? Примитивен рокендрол и..

публикувано на 13.09.24 в 20:00

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" продължава и през септември

За първа година фестивалът продължава през есенния сезон, като е подготвил разнообразна и наситена концертна програма. Очакват се да пристигнат международни гости, именити музиканти и изгряващи таланти, които ще представят палитра от камерни концерти. "Започнахме с летящ старт през месец май и със същата скорост и енергия продължаваме и през месец..

публикувано на 12.09.24 в 17:35