Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да расте, без да старее

| обновено на 19.10.20 в 13:13
Снимка: БГНЕС

Градовете са отражение на живота, който протича в тях и на начина, по който е организиран. За хроничната липса на общ план и стратегия за бъдещето на София се говори от години. Преобладава мислене и действие на парче, което пък води до затруднена комуникация. В песимистичния сценарий градът заприличва все повече на един от злощастните си квартали – Манастирски ливади", в който обитателите почти воюват за всеки квадратен метър площ.

Проблеми като свръхзастрояването, затруднения трафик, намаляващите зелени пространства и високото строителство не бива да се решават на парче и по преценка на отделните общини, съставляващи града.

С необходимостта от общ план и поне минимален консесус как трябва да се развива градът, се заема общинско предприятие "Софияплан", което кординира дейността на отделните общински стурктури, изграждащи жизнената тъкан на града.

"Общ устройствен план съществува и сега, но много ог гражданите не го знаят. "Софияплан" работи той да бъде подобрен и комуникиран правилно, така че да убеди хората, че градът има как да се развиваи управлява разумно и в обществен интерес" – каза арх. Любомир Георгиев, директор на общинското предприятие.

Общият устройствен план също така трябва да минимизира грешките или недобросъвестната дейност на отделни овластени индивиди и да коригира пропуските.

В началото на следващата година ще започнат обсъжданията на новия устрйствен план и арх. Георгиев подчерта, че се надява на гражданска активност, защото: "Общуването с граждани, които не са специалисти, е много ценно. От тях няма да разберем как да се случи нещо, но ще разберем какви са практиките, приоритетите на тези хора, от какво се вълнуват най-много. Това е важно, за да може ние, като специалисти, да можем да подредим инструментите, да използваме инструментите на планирането, на финансирането и т.н., за да може да удовлетворим тези желания."

Чуйте целия разговор с арх. Георгиев.


Приоритетите в „Програма за София“ – план зa интeгpиpaнo paзвитиe нa Cтoличнa oбщинa, щe нacoчвa пpoгpaмнo финaнcиpaнe oт Eвpoпeйcĸия cъюз зa пepиoдa 2021-2027 г. как ще става това, разказва урбанистката Станимира Николова от екипа на "Софияплан".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

Конституционни ребуси и изборни предизвикателства

Преди дни Конституционният съд се произнесе, като обяви Решението на НС за предсрочното прекратяване на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов за противоконституционно. В случая решението на КС има ли възстановителен ефект? За ветото на президента по отношение на Закона за адвокатурата. В "Законът и Темида"..

публикувано на 27.09.24 в 14:15
Ана-Мария Кръстева

"Сътворението" – ново предаване търси отговори на екзистенциални въпроси

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за новия си проект – предаването "Сътворението" по програма "Христо Ботев". Тя разказа, че идеята за този проект носи в себе си от дълго време и многократно е опитвала да го реализира, но безуспешно до..

обновено на 27.09.24 в 13:40