Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на металурга

Снимка: bg.wikipedia.org

Производството на металургични произведения спада, особено през последните години, поради ред икономически причини, това каза за предаването "Нашият ден" изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова. 

Износът на страната в сферата на цветната металургия (производството на мед, алуминий и други) е добър, добре се развива и България в това отношение е на седмо място в Европа. Много предприятия се спасиха дори и в тези тежки за икономиката времена, каза още Паунова.

На 5 ноември се чества Денят на металурга. Обявен е за професионален празник на българските металурзи през 1963 г. по повод влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" (1963). 

Как ще бъде отбелязан празникът и какво се случва с този важен за икономиката бранш, разказва в ''Нашият ден'' Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Никола Рангелов, член на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, поздрави колегите си с днешния празник. Той разказа за състоянието на българския стоманодобив и цветна металургия в момента и как се справят черната и цветната металургия.

"Имаме сериозен спад в черната металургия, за съжаление. За радост обаче цветната металургия, застъпена доста добре в България, там нещата са значително по-добри. Производството бележи стабилни резултати, които се дължат предимно на добрия мениджмънт и правилната фирмена политика. Те продължават да работят и по време на пандемията не съкращават работници."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

"Съвети на адвоката" с адв. Елка Пороминска

Адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията на жените-адвокати и консултант на предаването "Законът и Темида", съветва наш слушател. Към предаването е отправен следният въпрос: Как може да се установи трудов стаж, придобит преди приемането на новите разпоредби на сега действащия Кодекс за социално осигуряване, ако са изгубени..

публикувано на 20.09.24 в 12:36

Паметта за 8 септември, или как започна съветската окупация?

През тази седмица се навършиха 80 години от навлизането на Съветските войски в София, събитие, което оставя дълбока следа в българската история. През първите дни на септември 1944 г., в разгара на Втората световна война, Съветският съюз обявява война на България. На 8 септември, само ден преди преврата на 9 септември, съветските войски влизат в..

публикувано на 20.09.24 в 12:24

Розита Еленова за "Тийн Тайм": Мястото на едно тийнейджърско предаване е именно в обществената медия

Гост в студиото в ефира на предаването "Нашият ден" днес е Розита Еленова, ръководител на детска театрална школа "Димитър Еленов" , с която обсъдихме значимостта на младите таланти и възможностите, които им се предоставят. Също така говорихме и за новото радио предаване "Тийн Тайм", което направи своя дебют на 15 септември. Ето какво сподели тя:..

обновено на 20.09.24 в 12:22