Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 сфери на трима артисти дават светлина в пандемията

Как независимите артисти оцеляват в условията на пандемия и какво им дава сили да продължат да творят

6
Аменун Женева и Иво Стаменов – Отто
Снимка: личен архив

„20 СФЕРИ ...или как да откраднеш Слънце“ е изложба на Аменун Женева, Иво Стаменов – Отто и Симеон Шомов, която независимите артисти подготвят от началото на 2020 година. Съвместният им проект се отлага вече четири пъти заради пандемията и чака живата среща с публиката. Откриването в nOva art space се отложи заради „второто затваряне“ и артистите мислят за нова виртуална версия на изложбата, която ще покаже творбите им, обединени от тяхната обща страст – фантазията.


Как да създадеш нещо интимно и лично, което да е подходящо за всеки.
Иво Стаменов – Отто показва уникати лампи от дърво, Симеон Шомов – необикновени бижута от сребро, злато и камъни, а Аменун Женева – акварели, представени под формата на миниатюрни картини – aquaprint със специално изработени рамки от дърво за тях.

„20 СФЕРИ ...или как да откраднеш Слънце“ е изложба – наръчник, подготвена от тримата артисти и авантюристични романтици, които създават своите двайсет сфери, изпълнени с любов и надежда. Това са техните слънцата, които ни стоплят в тежките дни на изолация и ни показват как може да се научим да намираме слънцата около нас и създаваме мечти.


Аменун Женева и Иво Стаменов – Отто разказаха в „Артефир“ за своето изкуство в новата среда, вдъхновението и надеждата.

Снимките в материала са предоставени от Аменун Женева и Иво Стаменов – Отто


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23