Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната разказва света

Снимка: архив

Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също така, ни разделя. Едните от нас се отнасят презрително към вегетарианците, веганите у нас се считат за луди и отнасят безброй подигравки. Днес са модерни фермерските пазари, домашно приготвените лютеници и кисело зеле, бабините рецепти са извадени от омазаните кулинарни тетрадки на мама.

Цветният кулинарен свят днес можем да съберем в чинията си, но знаем ли как да го направим?

По белия свят има всичко, включително кулинарна журналистика, се оказва. Каква е разликата между кулинарните предавания и кулинарната журналистика? Можем ли да приемем, че кулинарната журналистика е културна журналистика? Как журналистите, чиято страст е кулинарията, могат да допълнят образа на света чрез разказа за храната? Какви са философските, социалните, културните и политически аспекти на този разказ?

Разговор с младата журналистка Илияна Маринкова, която направи свое изследване на тема: „Кулинарната журналистика – разкази за общества, култури и истории през храната“.

Целият разговор можете да проследите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърце на борец: Сара Фаизи и нейният афганистански ресторант в София

Днес в "Мигранти с таланти" ви представяме една впечатляваща дама и жена с излъчване на борец - афганистанката Сара Фаизи. Родена е в Кабул през 1988 г., в модерно мислещо, светско семейство, в което всички деца, независимо от пола, са образовани и работещи. Сара завършва университет и започва работа в частна банка. През 2014 г. ситуацията в..

обновено на 20.12.24 в 12:45

Всяка украса на хляба има дълбока символика

Хлябът заема специално място в живота на българина, а думите "Никой не е по-голям от хляба" красноречиво говорят за неговата важност през вековете. В българската традиция обредните хлябове играят съществена роля, съпътствайки важни празници и обреди като Коледа, Гергьовден, Великден, както и житейски събития като оран и сеитба . Да омесим..

обновено на 20.12.24 в 12:36

Стоян Терзиев: Между съдебната зала, поезията и фентъзито

В рубриката "Разговорът" имахме удоволствието да беседваме със Стоян Терзиев – журналист от Радио Пловдив, поет, автор на пет поетични книги и носител на редица лирически награди, сред които престижната награда "Орфей" за цялостно представяне на едноименния поетически фестивал през 2021 г. Освен това Терзиев е автор на разкази, публикувани в..

обновено на 20.12.24 в 12:16

Конкурс за тъп разказ: Можем ли да направим глупавото забавно?

В предаването "Нашият ден" Снежана Ташева, преподавател по физика и английски език, писател и преводач, разказа за нестандартната идея, вдъхновила създаването на конкурс за "тъп разказ". Според нея целта е да се предизвикат авторите да излязат от зоната си на комфорт и да създадат нещо, което едновременно да ги затрудни и заинтригува читателите...

публикувано на 20.12.24 в 10:36

Поглед отвъд личното: Интерпретиране на сънища за социален смисъл

В рубриката "Темите на деня" разговаряхме с Милена Статева , доктор по психология и социален психолог, която ни разказа за един иновативен метод за изследване на потиснатите социални смисли – матрицата за социално сънуване . Методът е разработен през 1980-те години от британския изследовател Гордън Лоурънс. Той се основава на разбирането, че..

обновено на 20.12.24 в 10:34