Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната разказва света

Снимка: архив

Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също така, ни разделя. Едните от нас се отнасят презрително към вегетарианците, веганите у нас се считат за луди и отнасят безброй подигравки. Днес са модерни фермерските пазари, домашно приготвените лютеници и кисело зеле, бабините рецепти са извадени от омазаните кулинарни тетрадки на мама.

Цветният кулинарен свят днес можем да съберем в чинията си, но знаем ли как да го направим?

По белия свят има всичко, включително кулинарна журналистика, се оказва. Каква е разликата между кулинарните предавания и кулинарната журналистика? Можем ли да приемем, че кулинарната журналистика е културна журналистика? Как журналистите, чиято страст е кулинарията, могат да допълнят образа на света чрез разказа за храната? Какви са философските, социалните, културните и политически аспекти на този разказ?

Разговор с младата журналистка Илияна Маринкова, която направи свое изследване на тема: „Кулинарната журналистика – разкази за общества, култури и истории през храната“.

Целият разговор можете да проследите в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуствен интелект на сцената: Как театърът и технологиите създават нова магия

В динамично развиващия се свят на технологии и изкуствен интелект креативността среща нови възможности и предизвикателства. Димитър Узунов, съосновател на "Арте Урбана колектив" и творец, който съчетава елементи на класическа пиеса, научна презентация и видео в своите спектакли, сподели своите идеи за това как езиковите модели с изкуствен интелект..

обновено на 19.11.24 в 12:00

Акценти в предстоящата конференция "Училище за бъдеще"

Конференцията "Училище за бъдеще", която ще се проведе от 22 до 24 ноември в Стара Загора , събира на едно място образователни експерти, учители и директори на учебни институции с мисия за по-добро образование в България . Във "Време за наука" говорим с Георги Ненов , създател на платформата "Свръхчовекът" , която разказва вдъхновяващи..

публикувано на 19.11.24 в 11:34

Как българската мода адаптира световните стандарти?

С всяка изминала година България все по-уверено заема своето място в световната карта на бизнеса и модата. Темите за женската красота и влиянието ѝ върху обществените нагласи, рекламните тенденции и бизнес стратегиите предизвикват нарастващ интерес и дискусии. За да разгледаме как българският модел за женска красота се утвърждава в международната..

обновено на 19.11.24 в 11:01

Как училището в село Железница ще отбележи Деня на християнското семейство?

На 21 ноември в 191-во основно училище "Отец Паисий" в село Железница ще бъде отбелязан Денят на християнското семейство и младеж. Това събитие е повече от обикновен празник – то е празник на любовта, смирението и уважението, ценности, които обединяват ученици, учители и родители. Директорът на училището, Савина Игнатова, споделя как тези..

обновено на 19.11.24 в 09:47

"Диабетът не ни спира" – послание и мисия за цял живот

Около 17 % от населението на България страда от диабет по данни от последния национален скрининг, проведен през 2024 година. На 14 ноември отбелязахме Световния ден за борба с диабета, насочен към повишаване на информираността за превенцията, ранната диагностика и грижата за пациентите с диабет. Предиабетните състояния и съвременните подходи..

публикувано на 19.11.24 в 09:04