Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Георгиев: Изборите – по-скоро референдум за Борисов, отколкото за справяне с Covid-19

| обновено на 11.12.20 в 15:36
Петко Георгиев
Снимка: БНТ стоп-кадър

Коронавирусът е огромен политически фактор в целия свят, не само в България. Доколко коронавирусът влияе на електоралните нагласи у нас? Колко умело се използва пандемията от страна на родните политици? 

Журналистът Петко Георгиев коментира в "Нашият ден":

"Мисля, че в нашия случай да се види пряка причинно-следствена връзка между развитието на политическия процес и Covid кризата е трудно. На първо място, защото правителството не създава впечатление за някакво координирано действие, за някаква политика, която да се води убедително и неотклонно и за мерки, които стриктно да се спазват – те се променят толкова бързо, че хората нямат време да се адаптират към тях... Това не влияе директно негативно на правителството, просто защото българинът по принцип е скептичен и очакванията към собствената му държава не са много високи. 

Този политически процес, който тече в момента и предстоящите избори, ще са по-скоро референдум за популярността на Бойко Борисов, отколкото допитване до хората доколко са доволни от начина, по който държавата се справя с Covid кризата."

Според Петко Георгиев до времето на изборите кризата ще продължава. "Много важен въпрос е как се организират избори по време на такава криза?" За журналиста Бойко Борисов представлява един изграден в продължение вече на 10 години политически модел на управление, с водещ компонент налагането на стил на управление, който излиза извън институционалната рамка на демократичната държава. Парламентът, институциите, министрите – техните решения се въртят на 180 градуса в зависимост от едноличните решения на министър-председателя. Това е моделът."

"А голяма част от избирателите гласуват емоционално, а не рационално."

За датата на изборите, за машинното, електронното и дистанционното гласуване, за посланията на "Отровното трио", за доминиращите нагласи в обществото – чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на село Охрид – продължаваме да поддържаме духа на селото

Село Охрид се намира в община Бойчиновци, област Монтана. То е красиво селце, дълго около 4 километра и в него живеят над 300 човека. Къщите са разположени по двата бряга на река Ботуня, в полите на планина Пъстрина. Според историците на място на селото е имало живот още по време на траките. По римско през него минавал оживен път от Лом и Оряхово за..

публикувано на 28.10.24 в 17:39

От 1977 до днес: Размисли за времето и радиото със Стойчо Стоев

В рубриката "Културен код", в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, си припомняме спомени от миналото на програмата "Христо Ботев" чрез разказа на дългогодишния журналист и водещ Стойчо Стоев.  В интервю за Terra Култура, Стоев се връща към 1977 година – времето, в което започва своята професионална връзка с радиото , където често..

обновено на 28.10.24 в 14:34

Нови исторически маршрути в София: Разкази за изключителни жени

София – град, който носи женско име, все още няма паметници, посветени на исторически значимите жени, допринесли за обществото. Въпросът защо тези изключителни българки остават в забвение, е в основата на проекта HerStory, който цели да събуди интереса на съвременното общество към техните истории и постижения. В разговор с Веселина Панайотова ,..

обновено на 28.10.24 в 12:00

TEDxSofia 2024: В търсене на ново образование за новото време

На 1-ви ноември Домът на киното ще бъде домакин на TEDxSofia 2024 – събитие, което този път поставя акцент върху образованието.  За да надникнем зад темите, които ще бъдат обсъждани, разговаряхме с проф. д-р Десислава Бошнакова. В ефира на предаването "Нашият ден" тя сподели своята визия за нуждата от промяна в образователните модели и..

обновено на 28.10.24 в 10:50

Чудовището "Телеграм"

Тъмната страна на "чудовището" "Телеграм" – тайни групи за детска порнография, продажба на наркотици и други незаконни дейности – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки, лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от екипа на Factcheck.bg и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро" и Десислава Колева,..

публикувано на 28.10.24 в 10:45