Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният пост и храненето в ситуация на коронавирус

Проф. д-р Светослав Ханджиев: Всеки трябва да знае какви изисквания има към храната му неговото тяло и неговото здравословно състояние

| обновено на 23.12.20 в 12:54
Снимка: БГНЕС

Всяка година около Коледа хората слагат богати трапези, понякога преяждат, което е вредно за здравето. За Коледния пост и храненето в ситуация на коронавирус. Как се промени начинът на хранене в тази година? Помага ли употребата на алкохол в борбата с вируса?

За диетите, за правилното хранене и за злоупотребата с богатите трапези проф. д-р Светослав Ханджиев препоръчва в "Нашият ден":

"Всеки трябва да знае какви изисквания има към храната му неговото тяло и неговото здравословно състояние. Българите имаме много здравословни хранителни традиции, които са в основата на т.нар. "балканска диета". Има различни ястия и продукти от нашите деди с антиоксидантен ефект – с различни биологични действия, особено в този момент, когато трябва да подсилваме нашия имунитет и с храната."

Проф. Ханджиев препоръча да не се прекалява с храната и напитките по празниците.

Чуйте повече в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ромските общности на България и дезинформацията

Михаил Мишев е журналист на свободна практика, който работи върху дезинформационните наративи, разпространени в ромските общности на България. Мишев се включва в "Нашият ден" от Сливен, където е една от най-големите ромски махали у нас. "Страхът води хората към някакви действия, той е универсален инструмент за влияние" , казва..

публикувано на 26.11.24 в 09:34

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12