Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сборник събира разкази на младежи за българските праведници на света

Снимка: Община Бургас

Уникален сборник с разкази за съдбите на 20-те български праведници на света излезе от печат. Единствената по рода си книга събира на едно място житейските съдби на достойни българи, удостоени с огромното признание от Мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Йерусалим. Тези наши сънародници са написали със смелостта си част от новата история на България – спасяването на българските евреи от Холокоста. Заради подвига си, те са удостоени с най-високото звание – праведници на народите на света. Заглавието на изданието е „Аз съм един от тях – българските праведници на света“.

Това е третото издание на център Алеф, което съдържа наградени младежки творби от литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Чуйте повече от инициатора на конкурса и председател на център Алеф Алберта Алкалай в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Шекспир

Изкуството в мен: "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир

Уилям Шекспир е определян като най-значимия творец в англоезичната литература въобще. "Главният поет на света" е едно от прозвищата на драматурга. Роден на 23 април 1564 г., Шекспир започва да гради успешна театрална кариера в Лондон след 20-та си година. Той се изявява като актьор, писател и съсобственик на театрална трупа, като от него..

публикувано на 21.10.24 в 14:32
Виктор Караиванов, Луиза Михайлова, Марлена Тодорова, София Михайлова, Владислав Павлов

Тийнейджърът в мен: Марлена Тодорова

Тя е винаги позитивна, никой не я е чувал да повиши глас, да е тъжна или да се сърди! Тя е класическа балерина, театрален хореограф и преподавател по танци, произхождащ от семейство на лекари и режисьори. Тя е майка на първокласник и любител на шантави прически. Тя е Марлена Тодорова .  Марлена споделя, че от съвсем малка е показала..

публикувано на 21.10.24 в 14:26
Мария Мира Христова и Момчил Карамитев

Режисьорът Момчил Карамитев и "Вариации за цигулка"

Режисьорът Момчил Карамитев представя в "Terra Култура" двете игрални новели по Сергей Комитски, озаглавени "Вариации за цигулка" . Предпремиерните им прожекции ще се състоят този петък (25 октомври) от 18 ч. в кино "Влайкова" с вход свободен. Двама музиканти – цигуларка и цигулар проследяват сюжетите на филмовите новели, чието действие се..

публикувано на 21.10.24 в 13:28

Димитър Еленов – нестихваща енергия на сцената и сред децата

Всеки, който е познавал личността на големия български актьор, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов, отказва да говори за него в минало време.  Една светла личност. Светла в житейския си път, светла в професионалния си път под прожекторите и със сигурност светла след присъствието си на този свят. Човек, оставил отпечатък не само в..

публикувано на 21.10.24 в 12:00
Огнян Панов, Емил Янев и Стефан Мавродиев (от ляво надясно)

Аз, Маврото

В епизод 562 "Трамвай по желание" за пореден път представя на своята публика многоликия актьор Стефан Мавродиев. Този път повод за гостуването му е книгата "Стефан Мавродиев, играещият човек", замислена и написана от фотографа и писател Огнян Панов. В тази житейска летопис авторът има претенциите да събере в 350 страници творческите и житейски..

публикувано на 21.10.24 в 09:35