Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

„Риалити роман“ или културното наследство на новаторските журналистически формати

Снимка: Кирчо Стоичков

„Риалити роман“ или културното наследство на новаторските журналистически формати.

Риалити романът е хибриден жанр в изкуството, който съчетава елементи на роман, създаване „на живо“ и колективно авторство. Произведението се състои от предварително определени елементи и сюжетна линия. Всяка глава от произведението се създава от отделен автор. Журналист кани съответния автор и пряко в ефир му задава въпроси: авторът импровизира сюжета и хода на действието, и актьори ги изпълняват веднага (също импровизирайки). Резултатът е съвместно творчество на автора, актьорите и водещия, което по форма е роман, и се изпълнява в директно излъчване (оттук и името – „риалити роман“)

Концепцията за жанра е създадена през 2007 г. от журналистите Емил Янев и Кин Стоянов и актрисата Елена Бозова. Първото произведение в него – „Шифърът на елкинемите“ (елкинеми – от ЕЛена, КИН и ЕМил) – е излъчено по Радио София през 2008 г. от 10 февруари до 13 април, всяка неделя, по един час. Излъчванията са общо 10, по едно на автор: поканените автори са Боян Биолчев, Николай Василев, Калин Илиев, Ваня Щерева, Велислава Дърева, Стефан Вълдобрев, Юри Лазаров, Недялко Делчев, Фани Цуракова и Емил Андреев.

"Риалити роман" е носител на "Сирак Скитник" – Екипна награда за радиопредаване, разработвано с висок професионализъм и оригинални идеи – за 2008 година; "Златен чадър" – Mediamixx; номинация на PRIX EUROPA - 2009 – радиооскарите

Емил Янев – идеолог, създател и водещ на „Риалити роман“ – разказва в "Нашият ден" за началото преди 12 години и насочва отправки към първото му издание през 2007 година в ефира на БНР с участието на проф. Боян Биолчев.

"Това беше едно време, когато експериментът стоеше над всичко, поне в нашия екип. Аз не казвам, че риалити романът е някакъв връх на журналистическото наследство, но мисля, че беше нещо уникално, което и до момента не е правено. Цялата работа започна с желанието на нашата колежка Елена Бозова да направим нещо необичайно, нещо с театрално звучене. Аз пък се сетих, че съм чел в детските си години една изключително увлекателна история на име "Тайната на оранжевата котка". В нея един писател написва една глава на един роман, после я праща по пощата, да речем, в Япония... с условието да бъдат определен брой глави и последният автор да завърши повествованието. От там тръгна идеята.

Сега риалити романът е в почивка – засече на 36 роман – връхлетяха ни карантините... Има 35 завършени радиотомчета. З6-ият незавършен е "Софиянец за три месеца". "

За историите и историята на предаването, за състоянията на абсолютно пълна импровизация, за връзката на риалити романа с книгите-игри в радиовариант, за наградите и времето, както и включване на проф. Боян Биолчев – чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15